Owoce mango mają gładką skórkę, a w środku żółty soczysty miąższ. Mango ma słodki i jednocześnie cierpki i pikantny smak, zapach lekko brzoskwiniowy.
Dojrzały owoc poznajemy po tym, że jest powierzchownie miękki i pachnie na końcu szypułki. Niedojrzałe są twarde i bez aromatu, dojrzewają w temperaturze pokojowej.
Mango może być przechowywane przez kilka dni w lodówce. Owoc mango można jeść na surowo, dodaje się go także do sałatek.
Dojrzały owoc poznajemy po tym, że jest powierzchownie miękki i pachnie na końcu szypułki. Niedojrzałe są twarde i bez aromatu, dojrzewają w temperaturze pokojowej.
Mango może być przechowywane przez kilka dni w lodówce. Owoc mango można jeść na surowo, dodaje się go także do sałatek.
Gość
Na 1 osobe:
Listki zielonej salaty, porwane
1 s'wieze mango
1 nieduza zielona papryka slodka
garsc oczyszczonych orzechow wloskich (liepiej podrumenic', ale i tak dobrze)
1/2 (albo mniej) szklanka ugotowanego ryzu (musi byc chlodny)
1-2 lyzki majonezy + tylez s'mietany albo jogurtu + mielona papryka (mozna tez troche curry, ale ja tego nie lubie) - sos dobrze wymieszac'.
---------
Na salate zielona wylozyc ryz, ne niego kostki mango, dalej krazki papryki. Posypac' orzechami, zalac' s'mietana z majonezem. Pyszna salatka!''
Gość