Babka drożdżowa to tradycyjny wypiek, który pojawia się na Wielkanocnym stole. Uwielbiają ją zarówno dzieci jak i dorośli. Podczas pieczenia jej zapach rozchodzi się po całym domu i większość domowników chce jej próbować zaraz po wyjęciu z piekarnika, ponieważ jeszcze ciepła smakuje najlepiej.
Czego potrzeba do przygotowania babki drożdżowej?
Taką podstawową babkę drożdżową możemy uzupełnić:
Czego potrzeba do przygotowania babki drożdżowej?
- 450 g mąki
- 7 g suchych drożdży
- 1 szklanka mleka
- 5 żółtek
- 3/4 szklanki cukru
- 100 g masła
- aromat waniliowy
- szczypta soli
- Masło rozpuszczamy i studzimy.
- Zagotowujemy mleko, zalewamy nim szklankę mąki, wsypaną do miski.
- Mieszamy łyżką do czasu aż lekko ostygnie, następnie zagniatamy je ręką.
- Pozostawiamy do ostygnięcia.
- Ubijamy żółtka z cukrem na jasną masę.
- Dodajemy do miski resztę mąki, drożdże, masę z żółtek i wyrabiamy ciasto około 10 minut.
- W między czasie wlewamy rozpuszczone masło.
- Odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
- Formę smarujemy masłem i obsypujemy tartą bułką.
- Przekładamy ciasto i ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce by wyrosło.
- Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni Celsjusza przez około 50 minut.
Taką podstawową babkę drożdżową możemy uzupełnić:
- Owocami suszonymi, bądź kandyzowanymi.
- Startą skórką z cytryny.
- Makiem przekręconym przez maszynkę.
- Orzechami włoskimi, laskowymi, nerkowca, czy migdałami.
- Kruszonką z mąki cukru i masła.
- Polewą czekoladową, bądź lukrem.