Jak upiec babkę drożdżową?

Mąka, mleko, cukier, drożdże, masło, żółtka i szczypta soli- tyle trzeba do przygotowania babki drożdżowej.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Jak upiec babkę drożdżową?
fot. Fotolia
Babka drożdżowa to tradycyjny wypiek, który pojawia się na Wielkanocnym stole. Uwielbiają ją zarówno dzieci jak i dorośli. Podczas pieczenia jej zapach rozchodzi się po całym domu i większość domowników chce jej próbować zaraz po wyjęciu z piekarnika, ponieważ jeszcze ciepła smakuje najlepiej.

Czego potrzeba do przygotowania babki drożdżowej?
  • 450 g mąki
  • 7 g suchych drożdży
  • 1 szklanka mleka
  • 5 żółtek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 100 g masła
  • aromat waniliowy
  • szczypta soli
Jak upiec babkę drożdżową?
  • Masło rozpuszczamy i studzimy.
  • Zagotowujemy mleko, zalewamy nim szklankę mąki, wsypaną do miski.
  • Mieszamy łyżką do czasu aż lekko ostygnie, następnie zagniatamy je ręką.
  • Pozostawiamy do ostygnięcia.
  • Ubijamy żółtka z cukrem na jasną masę.
  • Dodajemy do miski resztę mąki, drożdże, masę z żółtek i wyrabiamy ciasto około 10 minut.
  • W między czasie wlewamy rozpuszczone masło.
  • Odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
  • Formę smarujemy masłem i obsypujemy tartą bułką.
  • Przekładamy ciasto i ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce by wyrosło.
  • Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni Celsjusza przez około 50 minut.
Czym możemy urozmaicić smak babki drożdżowej?

Taką podstawową babkę drożdżową możemy uzupełnić:
  • Owocami suszonymi, bądź kandyzowanymi.
  • Startą skórką z cytryny.
  • Makiem przekręconym przez maszynkę.
  • Orzechami włoskimi, laskowymi, nerkowca, czy migdałami.
  • Kruszonką z mąki cukru i masła.
  • Polewą czekoladową, bądź lukrem.