Piłkarz musi przede wszystkim dbać o swoje ciało. Utrzymywać je w dobrej formie i kondycji. Konieczne są nie tylko codzienne ćwiczenia na siłowni i treningi z całym zespołem, ale też dbanie o właściwą dietę. Posiłki kadry są więc lekkie, obfitują w zboża, świeże i gotowane warzywa, wyraziste buliony, ryby i delikatne mięsa. Każdy z nich przygotowywany jest z najlepszej jakości produktów i przez świetnych kucharzy w oparciu o szczegółowe wytyczne doświadczonych dietetyków.
Obecnie głównym kucharzem kadry jest Tomasz Leśniak, który na co dzień pracuje jako szef kuchni w krakowskim hotelu Sheraton. Przy układaniu diety pomagała specjalistka do spraw żywienia, Anna Lewandowska, prywatnie żona kapitana naszej reprezentacji, Roberta Lewandowskiego.
Podczas warsztatów „Biało-czerwoni na talerzu”, które odbyły się w Taste Center by Electrolux w Warszawie mieliśmy okazję szczegółowo poznać piłkarskie menu. Tomasz Leśniak, kucharz piłkarskiej reprezentacji Polski uchylił rąbka tajemnicy i zdradził sekrety piłkarskiej kuchni. Swoimi doświadczeniami podzielił się z uczestnikami spotkania.
Taste Center Electrolux
Wśród serwowanych dań nie znajdziemy ciężkostrawnych, tłustych potraw, fast foodów, produktów wysoko przetworzonych i pełnych cukrów. Piłkarze dzień zaczynają od energetycznego śniadania. Są to zazwyczaj płatki jaglane lub ryżowe z dodatkiem owoców, orzechów i bakalii. Lunch i kolacja to zdrowe zupy i lekkie mięsa, głównie cielęcina, drób i ryby z dodatkiem kaszy, makaronu lub ryżu oraz warzyw.
Tomasz Leśniak zdradza w wywiadach, że menu podawane bezpośrednio przed meczem różni się nieco od tego serwowanego na co dzień. Jest delikatne, ale też pozwalające utrzymać siłę podczas trudnego meczu. Podstawą jest lekki rosół drobiowy z dodatkiem makaronu oraz gotowane na parze mięsa.
Przemyślane i zbilansowane odżywianie to podstawa zdrowia, witalności i energii niezbędnej do osiągania dobrych wyników nie tylko na boisku. Warto, żeby każdy z nas dbał o swoją codzienną dietę. Dzięki niej będziemy dobrze czuć się we własnym ciele, co przełoży się na sukcesy w niejednej dziedzinie.
Obecnie głównym kucharzem kadry jest Tomasz Leśniak, który na co dzień pracuje jako szef kuchni w krakowskim hotelu Sheraton. Przy układaniu diety pomagała specjalistka do spraw żywienia, Anna Lewandowska, prywatnie żona kapitana naszej reprezentacji, Roberta Lewandowskiego.
Podczas warsztatów „Biało-czerwoni na talerzu”, które odbyły się w Taste Center by Electrolux w Warszawie mieliśmy okazję szczegółowo poznać piłkarskie menu. Tomasz Leśniak, kucharz piłkarskiej reprezentacji Polski uchylił rąbka tajemnicy i zdradził sekrety piłkarskiej kuchni. Swoimi doświadczeniami podzielił się z uczestnikami spotkania.
Taste Center Electrolux
Wśród serwowanych dań nie znajdziemy ciężkostrawnych, tłustych potraw, fast foodów, produktów wysoko przetworzonych i pełnych cukrów. Piłkarze dzień zaczynają od energetycznego śniadania. Są to zazwyczaj płatki jaglane lub ryżowe z dodatkiem owoców, orzechów i bakalii. Lunch i kolacja to zdrowe zupy i lekkie mięsa, głównie cielęcina, drób i ryby z dodatkiem kaszy, makaronu lub ryżu oraz warzyw.
Tomasz Leśniak zdradza w wywiadach, że menu podawane bezpośrednio przed meczem różni się nieco od tego serwowanego na co dzień. Jest delikatne, ale też pozwalające utrzymać siłę podczas trudnego meczu. Podstawą jest lekki rosół drobiowy z dodatkiem makaronu oraz gotowane na parze mięsa.
Przemyślane i zbilansowane odżywianie to podstawa zdrowia, witalności i energii niezbędnej do osiągania dobrych wyników nie tylko na boisku. Warto, żeby każdy z nas dbał o swoją codzienną dietę. Dzięki niej będziemy dobrze czuć się we własnym ciele, co przełoży się na sukcesy w niejednej dziedzinie.