Mięso z kangura - przysmak z Australii

Mięso z kangura to rarytas o który raczej trudno, choć niewątpliwie warto go spróbować. W Australii ten gatunek mięsa jest równie popularny, jak w Europie wieprzowina.

         
ocena: 4/5 głosów: 2
Mięso z kangura - przysmak z Australii
fot. Fotolia
W każdej kuchni możemy znaleźć charakterystyczne dla niej elementy, ciekawostki. Podobnie jest z mięsem z kangura, które niewątpliwie kojarzy się z Australią. W Europie dość trudno kupić ten gatunek mięsa, a jak się już trafi, to kosztuje fortunę. Niemniej, są miejsca, gdzie z powodzeniem można trafić taki rarytas.

Na szczęście, coraz więcej marketów wychodzi naprzeciw wysublimowanym gustom swoich klientów, proponując mięsa egzotycznych zwierząt. Osobiście uważam, że każdy, kto lubi jeść i próbować nowych smaków, chociaż raz w życiu powinien spróbować mięsa z kangura.

Ten gatunek mięsa ma intensywny, bardzo charakterystyczny smak i ze względu na swoją egzotykę, nadaje się na specjalne okazje. Daje się wyczuć delikatnie słodkawy posmak, a w ogólnym rozrachunku odrobinę przypomina połączenie dziczyzny i wołowiny. Ma także mocny, intensywny kolor. Ten gatunek mięsa jest bardzo soczysty, ale także delikatny i kruchy.

Walory mięsa z kangura sprawiają, że jest ono atrakcyjne nie tylko smakowo, lecz także ze względu na wartości odżywcze. Jest to bogate źródło łatwo przyswajalnego białka o stosunkowo niewielkiej zawartości tłuszczu. Zawiera także niewiele cholesterolu.

Warto też wiedzieć, że jest kilkanaście ras kangurów i mięsa poszczególnych gatunków odrobinę się różnią. Kolejną ciekawostką jest fakt, że pomimo, że kangury w Australii hodowane są masowo, to w większości przypadków sposób ich hodowli przypomina naturalne środowisko w którym żyją.

To właśnie dlatego ich mięso jest tak atrakcyjne pod względem, zarówno wartości odżywczych, jak i jakości. Zwierzęta, które żyją w naturalnych warunkach mają o wiele lepsze mięso, niż to, które pochodzi od zwierząt hodowanych masowo.

Mięso z kangura idealnie nadaje się do pieczenia, smażenia, grillowania i na gulasz.