Miód - rodzaje i zastosowanie

Rodzaje miodu i jaki do czego się stosuje.

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Miód - rodzaje i zastosowanie
Miody odznaczają się wysoką wartością odżywczą, a także mają szerokie zastosowanie w leczeniu różnych dolegliwości.

AKACJOWY: Łagodzi dolegliwości żółądkowe, ale ma słabe właściwości przeciwbakteryjne.
GRYCZANY: Ma dużo witaminy C, silne działanie przeciwbakteryjne i zalecany jest w profilaktyce miażdżycy KONICZYNOWY; Ma działanie wykrztuśne, napotne, uspokajające, moczopedne i przeciwzapalne.
LIPOWY: Działa napotnie, przeciwgorączkowo, przeciwskurczowo i uspokajająco. Obniża ciśnienie krwi.
MALINOWY: Jest dobrym środkiem w przeziębieniach, nieżycie żółądka i jelit, a także w anemii.
WIELOKWIATOWY: Zalecany w schorzeniach alergicznych.
WRZOSOWY: Stosuje sie przy zapaleniach dróg moczowych. Wskazany jest także w zapaleniach jelit, biegunce. RZEPAKOWY: Polecany przy miażdżycy, chorobach wątroby i dróg żółciowych oraz stanach zapalnych dróg oddechowych.
MNISZKOWY: Stosuje sie go w niedokrwistościach oraz stanach wyczerpania psychicznego i fizycznego.