
Polewa bananowa, składniki: - 2 banany, sok z połowy cytryny, 2 łyżeczki żelatyny, posypka waniliowo-karmelowa do deserów lub zwykły cukier.
1. Banany zblendować z dodatkiem soku z cytryny (wówczas polewa nie ciemnieje tak szybko).
2. Gotową masę zagotować, zdjąć z kuchenki. Dodać żelatynę i energicznie mieszać, do całkowitego rozpuszczenia. Przyprawić cukrem lub posypką do smaku. Pozostawić do ostudzenia.
3. Gdy polewa zacznie tężeć - udekorować muffinki, a następnie natychmiast wstawić do lodówki.Polewa jest doskonała zwłaszcza wtedy, gdy nie mamy bitej śmietany oraz pomysłów na inną dekorację. Można przyrządzić ją z większości owoców w taki sam sposób. Zawsze smakuje doskonale i może uratować wypieki, które np. popękały w trakcie pieczenia lub wyglądają niezbyt apetycznie. Często blenduję banany z sokiem z cytryny i zamrażam - wówczas mam gotową bazę do polewy na inną okazję. Polecam!
1. Banany zblendować z dodatkiem soku z cytryny (wówczas polewa nie ciemnieje tak szybko).
2. Gotową masę zagotować, zdjąć z kuchenki. Dodać żelatynę i energicznie mieszać, do całkowitego rozpuszczenia. Przyprawić cukrem lub posypką do smaku. Pozostawić do ostudzenia.
3. Gdy polewa zacznie tężeć - udekorować muffinki, a następnie natychmiast wstawić do lodówki.Polewa jest doskonała zwłaszcza wtedy, gdy nie mamy bitej śmietany oraz pomysłów na inną dekorację. Można przyrządzić ją z większości owoców w taki sam sposób. Zawsze smakuje doskonale i może uratować wypieki, które np. popękały w trakcie pieczenia lub wyglądają niezbyt apetycznie. Często blenduję banany z sokiem z cytryny i zamrażam - wówczas mam gotową bazę do polewy na inną okazję. Polecam!