Miód wrzosowy

Miód wrzosowy to król miodów. Poznaj właściwości miodu wrzosowego.

         
ocena: 5/5 głosów: 2
Miód wrzosowy
Miód wrzosowy zaliczany jest do rodziny miodów nektarowych (kwiatowych). Miód ma galaretowatą konsystencję, która zmienia się po krystalizacji. Miód wrzosowy występuje w dwóch kolorach ciemnobrunatnym lub pomarańczowy. Miód wrzosowy charakteryzuje się silnym aromatem wrzosu oraz wyrazistym, lekko gorzkawym i ostrym smakiem.

Miód wrzosowy wykorzystywany jest jako produkt spożywczy oraz leczniczy. Miód ułatwia proces trawienia, działa bakteriobójczo, dlatego też pomocny jest przy leczeniu stanów zapalnych dróg moczowych.
Z uwagi na małą ilość wrzosowisk w naszym kraju pozyskiwanie miodu jest bardzo pracochłonne i kosztowne.

Lubicie miód wrzosowy? Wykorzystujecie go do przygotowywania potraw?