Miód wrzosowy zaliczany jest do rodziny miodów nektarowych (kwiatowych). Miód ma galaretowatą konsystencję, która zmienia się po krystalizacji. Miód wrzosowy występuje w dwóch kolorach ciemnobrunatnym lub pomarańczowy. Miód wrzosowy charakteryzuje się silnym aromatem wrzosu oraz wyrazistym, lekko gorzkawym i ostrym smakiem.
Miód wrzosowy wykorzystywany jest jako produkt spożywczy oraz leczniczy. Miód ułatwia proces trawienia, działa bakteriobójczo, dlatego też pomocny jest przy leczeniu stanów zapalnych dróg moczowych.
Z uwagi na małą ilość wrzosowisk w naszym kraju pozyskiwanie miodu jest bardzo pracochłonne i kosztowne.
Lubicie miód wrzosowy? Wykorzystujecie go do przygotowywania potraw?
Miód wrzosowy wykorzystywany jest jako produkt spożywczy oraz leczniczy. Miód ułatwia proces trawienia, działa bakteriobójczo, dlatego też pomocny jest przy leczeniu stanów zapalnych dróg moczowych.
Z uwagi na małą ilość wrzosowisk w naszym kraju pozyskiwanie miodu jest bardzo pracochłonne i kosztowne.
Lubicie miód wrzosowy? Wykorzystujecie go do przygotowywania potraw?