Ciasto
Składniki:
- 450 gramów pszennej mąki typ 500 (poznańska)
- 225 gramów cukier kryształ
- 3 jajka
- 175 gramów masła (miękkiego)
- 4 duże łyżki miodu
- 50 ml mleka
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- Szczypta cynamonu
- Szczypta kardamonu
- Szczypta gałki muszkatołowej
Przepis:
Masło utrzeć z cukrem do uzyskania puszystości i białego koloru. Do uzyskanej masy dodawać jajka - na trzy etapy - ciągle ubijając. Mieszając dodać mąkę i przyprawy, na koniec dodać miód i mleko. Blachę wyłożoną pergaminem, posmarować masłem i mąką i równo rozłożyć powstałe ciasto na blachę. Piec przez godzinę w 180 stopniach Celsjusza. Po wystudzeniu pokroić na trzy warstwy (w poprzek).
Krem
Składniki:
- 800ml mleka 3,2%
- 6 żółtek
- 100 gramów cukier kryształ
- 2 duże łyżki miodu
- 1 czubata łyżka mąki pszennej (typ 500 poznańska)
- 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
- 4 listki żelatyny
Przepis:
Namoczyć żelatynę w zimnej wodzie aż zmięknie. Mleko i miód doprowadzić do zagotowania, odstawić. W misce utrzeć żółtka z cukrem i dodać po łyżce mąki każdego rodzaju. Powstałą masę zalać gorącym mlekiem, wymieszać i przełożyć z powrotem do garnka. Masę gotować przez minutę ciągle mieszając. Odstawić i dodać namoczoną wcześniej żelatynę. Miksturę schłodzić w kąpieli wodnej, aż do lekkiego stężenia.
Ciasto przełożyć kremem w dwóch warstwach.
Karmel (górna warstwa)
Składniki:
- 50 gramów orzechów włoskich
- 50 gramów orzechów laskowych
- 50 gramów migdałów
- 110 gramów miodu
- 40 gramów cukier kryształ
- 100ml śmietany 36%
- 80 gramów masła
- 50 ml rumu lub likieru pomarańczowego
Przepis:
Orzechy wyprażyć do złotego koloru w 180 stopniach Celsjusza przez około 7 minut. Resztę składników oprócz połowy masła gotować do złotobrązowego koloru (około 135 stopni Celsjusza). Zdjąć z gazu i dodać resztę masła. Wymieszać orzechy wraz z powstałą masą i rozprowadzić na górnej warstwie ciasta.
Lody z wędzonego miodu (dodatkowo)
Składniki:
- 250 ml śmietany 36%
- 250 ml mleka 3,2%
- 4 żółtka
- 60 gramów cukru
- 120 gramów wędzonego miodu
Przepis:
Mleko śmietanę i miód doprowadzić od zagotowania. Odstawić. W misce utrzeć żółtka z cukrem (nad gorącą wodą) aż zgęstnieją. Zalać gorącą miksturą mleka i śmietany. Powstałą masę przelać z powrotem do garnka, wolno mieszając (ale nie zagotowując!) doprowadzić do lekkiego zagęszczenia powstałej masy (dla posiadaczy termometrów kuchennych - do 84 stopni Celsjusza). Wystudzić i zamrozić w zamrażarce co pół godziny mieszając, aż do uzyskania konsystencji lodów.
Plaster miodu
Składniki:
- 40 gramów miodu
- 110 gramów cukru kryształ
- 20 ml wody
- 10 gramów sody oczyszczonej
Przepis:
Miód, cukier i wodę gotować do złotobrązowego koloru, ostrożnie dodać sodę oczyszczoną i zamieszać. Masa szybko zwiększy swoją objętość i jest bardzo gorąca. Powstałą masę szybko wylać na blachę i odczekać aż zastygnie. Powstały plaster połamać w dowolne kawałki do dekoracji.
Wszystkie składniki zaaranżować na talerzu.
Za przepis dziękujemy restauracji Tamka 43 >>>
Składniki:
- 450 gramów pszennej mąki typ 500 (poznańska)
- 225 gramów cukier kryształ
- 3 jajka
- 175 gramów masła (miękkiego)
- 4 duże łyżki miodu
- 50 ml mleka
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- Szczypta cynamonu
- Szczypta kardamonu
- Szczypta gałki muszkatołowej
Przepis:
Masło utrzeć z cukrem do uzyskania puszystości i białego koloru. Do uzyskanej masy dodawać jajka - na trzy etapy - ciągle ubijając. Mieszając dodać mąkę i przyprawy, na koniec dodać miód i mleko. Blachę wyłożoną pergaminem, posmarować masłem i mąką i równo rozłożyć powstałe ciasto na blachę. Piec przez godzinę w 180 stopniach Celsjusza. Po wystudzeniu pokroić na trzy warstwy (w poprzek).
Krem
Składniki:
- 800ml mleka 3,2%
- 6 żółtek
- 100 gramów cukier kryształ
- 2 duże łyżki miodu
- 1 czubata łyżka mąki pszennej (typ 500 poznańska)
- 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
- 4 listki żelatyny
Przepis:
Namoczyć żelatynę w zimnej wodzie aż zmięknie. Mleko i miód doprowadzić do zagotowania, odstawić. W misce utrzeć żółtka z cukrem i dodać po łyżce mąki każdego rodzaju. Powstałą masę zalać gorącym mlekiem, wymieszać i przełożyć z powrotem do garnka. Masę gotować przez minutę ciągle mieszając. Odstawić i dodać namoczoną wcześniej żelatynę. Miksturę schłodzić w kąpieli wodnej, aż do lekkiego stężenia.
Ciasto przełożyć kremem w dwóch warstwach.
Karmel (górna warstwa)
Składniki:
- 50 gramów orzechów włoskich
- 50 gramów orzechów laskowych
- 50 gramów migdałów
- 110 gramów miodu
- 40 gramów cukier kryształ
- 100ml śmietany 36%
- 80 gramów masła
- 50 ml rumu lub likieru pomarańczowego
Przepis:
Orzechy wyprażyć do złotego koloru w 180 stopniach Celsjusza przez około 7 minut. Resztę składników oprócz połowy masła gotować do złotobrązowego koloru (około 135 stopni Celsjusza). Zdjąć z gazu i dodać resztę masła. Wymieszać orzechy wraz z powstałą masą i rozprowadzić na górnej warstwie ciasta.
Lody z wędzonego miodu (dodatkowo)
Składniki:
- 250 ml śmietany 36%
- 250 ml mleka 3,2%
- 4 żółtka
- 60 gramów cukru
- 120 gramów wędzonego miodu
Przepis:
Mleko śmietanę i miód doprowadzić od zagotowania. Odstawić. W misce utrzeć żółtka z cukrem (nad gorącą wodą) aż zgęstnieją. Zalać gorącą miksturą mleka i śmietany. Powstałą masę przelać z powrotem do garnka, wolno mieszając (ale nie zagotowując!) doprowadzić do lekkiego zagęszczenia powstałej masy (dla posiadaczy termometrów kuchennych - do 84 stopni Celsjusza). Wystudzić i zamrozić w zamrażarce co pół godziny mieszając, aż do uzyskania konsystencji lodów.
Plaster miodu
Składniki:
- 40 gramów miodu
- 110 gramów cukru kryształ
- 20 ml wody
- 10 gramów sody oczyszczonej
Przepis:
Miód, cukier i wodę gotować do złotobrązowego koloru, ostrożnie dodać sodę oczyszczoną i zamieszać. Masa szybko zwiększy swoją objętość i jest bardzo gorąca. Powstałą masę szybko wylać na blachę i odczekać aż zastygnie. Powstały plaster połamać w dowolne kawałki do dekoracji.
Wszystkie składniki zaaranżować na talerzu.
Za przepis dziękujemy restauracji Tamka 43 >>>
zbysiowa