Na Śląsku
bryje - kasza jęczmienna ugotowana na wodzie i mleku
żymloki - jelita wypełnione kaszą z krwią
Na Podhalu
bachora - jelita nadziewane tartymi ziemniakami z kminkiem
kwaśnica – zupa z grzybami na wędzonce
Na Polesiu
bielusz - ciasto drożdżowe z mięsem indyczym, cebulą i dynią
pierekaczewnik – ciasto makaronowe wypełnione mięsem, serem i grzybami
Na Kaszubach
forszmak ze śledzi - pasztet ze śledzi solonych, gotowanych ziemniaków, surowych jajek i śmietany i masła
zupa z brukwi z dodatkiem gęsiego mięsa
bryje - kasza jęczmienna ugotowana na wodzie i mleku
żymloki - jelita wypełnione kaszą z krwią
Na Podhalu
bachora - jelita nadziewane tartymi ziemniakami z kminkiem
kwaśnica – zupa z grzybami na wędzonce
Na Polesiu
bielusz - ciasto drożdżowe z mięsem indyczym, cebulą i dynią
pierekaczewnik – ciasto makaronowe wypełnione mięsem, serem i grzybami
Na Kaszubach
forszmak ze śledzi - pasztet ze śledzi solonych, gotowanych ziemniaków, surowych jajek i śmietany i masła
zupa z brukwi z dodatkiem gęsiego mięsa