Pięć smaków i przygoda na całe życie

Dieta zgodna z porami roku, ciepłe, zbożowe śniadania i swoboda działania - podkreśla Katarzyna Jaszczyk-Górska, którą prowadzi warsztaty gotowania według Pięciu Przemian.

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Pięć smaków i przygoda na całe życie
Marta Chowaniec: Gdzie po raz pierwszy spotkała się Pani z kuchnią Pięciu Przemian?
 
Katarzyna Jaszczyk-Górska: Nie pamiętam dokładnie tego pierwszego momentu. Pierwszy impuls do innego spojrzenia na jedzenie i gotowanie dała mi lektura wywiadu z pewnym makrobiotykiem. Postanowiłam wówczas spróbować sama poradzić sobie ze swoją alergią przy pomocy diety. Po paru miesiącach stosowania diety makrobiotycznej czułam, że czegoś mi w niej brakuje, ale nie umiałam tego sprecyzować. Dopiero gdy zetknęłam się z Kuchnią Pięciu Przemian zrozumiałam, że brakowało mi pięciu smaków i swobody działania. Wiedziałam od razu, że to będzie przygoda na całe życie.

Jakie są główne zasady kuchni Pięciu Przemian, na czym ona polega? 
 
Mówiąc najogólniej chodzi o:

      1.  gotowane, najlepiej domowe jedzenie, nie przetworzone i bez sztucznych dodatków
      2.  dietę zgodną z porami roku tzn.: korzystanie z krajowych produktów sezonowych + dostosowane do pór roku sposoby przygotowywania posiłków i termika potraw
       3.  jedzenie zgodnie z zasadą „ Śniadanie jedz jak król, obiadem podziel się z przyjacielem, a kolacje oddaj wrogowi”
       4.  jedzenie bez pośpiechu, w miłej atmosferze i z przyjemnością
 
Dodatkowo gotowanie w kolejności przemian sprawia, że energia dociera do wszystkich narządów, przez co potrawy są łatwiejsze do strawienia i przyswojenia, a  wybrane narządy możemy szczególnie wzmocnić.
 
Komu Pani poleca taką kuchnię?
 
Jest dobra dla wszystkich, ale skorzystać z niej mogą  tylko Ci, którzy chcą, a najlepiej lubią gotować! Gotowanie to podstawa tej filozofii odżywiania. Jeśli my nie gotujemy, to musi to za nas robić nasz żołądek i zużywać na to sporo energii.
 
Czy taka kuchnia jest kaloryczna?
 
To pytanie nie pasuje w ogóle do Kuchni Pięciu Przemian. Tu nie myślimy w kategoriach kalorii. Myślimy w kategoriach takich, czy nasz organizm potrzebuje ogrzania, ochłodzenia, osuszenia, nawilżenia, oczyszczenia, odżywienia.....Owszem może być bardzo odżywcza, jeśli taka jest potrzeba.

Czy w polskich sklepach nie brakuje składników?
 
Kuchnia Pięciu Przemian jest elementem Tradycyjnej Medycyny Chińskiej, ale nie ma nic wspólnego z chińską kuchnią. Każda tradycyjna kuchnia ma w sobie mądrość Pięciu Przemian. Mając wiedzę o działaniu pięciu smaków i termice produktów gotujemy z sezonowych produktów, które rosną u nas. Składniki są więc łatwo dostępne. Trudność jest taka, że wizyta w warzywniaku wcale nie daje nam odpowiedzi na pytanie, na co jest teraz sezon. Sami musimy to wiedzieć i wybierać świadomie. Mandarynki i pomarańcze nie rosną u nas na drzewach, a z oferty sklepów można by sądzić, że zimą jest sezon na te owoce. To nie jest myślenie Kuchni Pięciu Przemian.
 
Co najbardziej zaskakuje uczestników Pani warsztatów?
 
Największym zaskoczeniem jest to, że ciepłe, zbożowe śniadania są smaczne! Jestem przekonana, że ludzie zaczynają je gotować tylko dlatego, że spróbowali na warsztatach różnych wersji i znaleźli coś, co odpowiada im smakowo. Myślę, że gdyby przeczytali czy usłyszeli w czasie wykładu o kaszach i gotowanych płatkach, raczej nieliczni odważyli by się spróbować, a okazuje się że naprawdę warto!
 
A słyszała Pani takie stereotypowe opinie: "5 przemian, a po co Ci to? Przecież i tak wszystko Ci się wymiesza w żołądku..."
 
Nie słyszałam. Osoby, które trafiają na moje warsztaty robią to świadomie, więc rzadko mam do czynienia z takimi sceptykami. Nie staram się też wszystkich przekonywać, nic na siłę - to kwestia wyboru innej filozofii, innego sposobu myślenia o jedzeniu i stosowania go na co dzień. Nie każdy musi z tego skorzystać.

Warsztaty Gotowania wg Pięciu Przemian
Tel. 609578699
warsztaty@5przemian.pl
www.5przemian.pl
przedszkole przy ul. Bruzdowej 22C (za Wilanowem) Warszawa Dojazd autobusem 164


Zapraszam na marcowe i kwietniowe warsztaty i wykłady:
"Kurs Pięć Przemian w teorii i praktyce "  13 wykładów + 5 warsztatów gotowania
jest to kurs dietetyki i podstaw medycyny chińskiej,
rozpoczyna się 16.03. w środę o 18tej w ośrodku JESTEM przy ul. Skrzetuskiego 30m1
 
szczegółowe informacje na stronie,  zapisy jeszcze trwają!       www.5przemian.pl
 
19.03. " Dieta skrojona na miarę, czyli odżywianie wg Pięciu Przemian"  warsztat gotowania
miejsce: Masala Smaki Świata ul. Wołodyjowskiego 47a  ( metro: Wilanowska) godz. 10-14
 
19.03. " Wiosenne przebudzenie - zdrowie kobiety wg Tradycyjnej Medycyny Chińskiej " - wykład
miejsce: Centrum Łowicka, 19-20.30.
 
Warsztat i wykład 19.03. odbywają się w ramach festiwalu PROGRESSteron, zapisy na www.dojrzewalnia.pl
 
 
20.03. rozpocznie się cykl spotkań z Pięcioma Przemianami organizowany przez Ośrodek ALCHA
Będzie się składał ze spotkania wprowadzającego do filozofii Pięciu Przemian, 5ciu spotkań w tygodniu - każde poświęcone jednej z Przemian i ostatniego spotkania, które będzie miało formułę przyjęcia wg Pięciu Przemian.
Podczas wszystkich spotkań gotujemy i smakujemy!
 
Szczegóły, dokładne terminy i zapisy na stronie: www.alcha.pl