Skąd się bierze różowy kolor lodów truskawkowych i truskawkowego nadzienia w czekoladach? Większość by odpowedziała: z czerwonych truskawek. Nic bardziej mylnego.
Kolor czerwony to efekt barwnika produkowanego z mszyc żyjących na tropikalnych obszarach Ameyki, m.in. w Meksyku. Koszenila, lub E 120, jest pozyskiwana z odwłoków tych owadów. Mszyce są zanurzane w wodzie i topione, następnie suszone. Zależnie od techniki suszenia, np. w suszarce lub w oparach pary wodnej, uzyskuje się rózne odcienie czerwonego koloru.
Nie powinno to jednak amatorów truskawkowych słodkosci zniechęcać. Stężenie barwnika w żywności jest całkowie bezpieczne dla zdrowia.
Zatem, ktoś ma jeszcze ochote na truskawkowe lody?
Kolor czerwony to efekt barwnika produkowanego z mszyc żyjących na tropikalnych obszarach Ameyki, m.in. w Meksyku. Koszenila, lub E 120, jest pozyskiwana z odwłoków tych owadów. Mszyce są zanurzane w wodzie i topione, następnie suszone. Zależnie od techniki suszenia, np. w suszarce lub w oparach pary wodnej, uzyskuje się rózne odcienie czerwonego koloru.
Nie powinno to jednak amatorów truskawkowych słodkosci zniechęcać. Stężenie barwnika w żywności jest całkowie bezpieczne dla zdrowia.
Zatem, ktoś ma jeszcze ochote na truskawkowe lody?