12 kwietnia - Dzień Czekolady

  • 3

Miazga kakaowa, masło kakaowe, trochę innych dodatków i oto mamy wyrób idealny. Tak powstaje czekolada, która jest obiektem westchnień większości ludzi na tej planecie. I trudno się temu dziwić. Nic tak nie poprawia nastroju jak kilka okienek ulubionej czekolady.

         
ocena: 5/5 głosów: 4
12 kwietnia - Dzień Czekolady
fot. Fotolia

12 kwietnia obchodzimy Dzień Czekolady - mamy nadzieję, że się do nas przyłączycie.

Ulubione smaki czekolady

Czekolada ma wiele imion i jeszcze więcej smaków. Mleczna, tradycyjna gorzka, a może deserowa? Na sklepowych półkach kusi nas także czekolada z bąbelkami, słodkimi nadzieniami owocowymi, jogurtowymi lub sosami toffi. Macie ochotę na słodkości z alkoholem? Bez problemu można kupić czekoladę z advocatem lub likierem np. wiśniowym. Jest jeszcze czekolada biała, która jest bardzo kontrowersyjna, bowiem nie zawiera w sobie kakao więc nie powinna być nazywana czekoladą. Jest jednak taka pyszna i słodka, ze spokojnie można jej wybaczyć odmienny skład. Producenci tych smakołyków prześcigają się w wymyślaniu nowych kreacji, dzięki temu możemy kupić czekoladę miętową, z owocami goi czy papryczką chili. Jedną z najbardziej lubianych czekolad w Polsce jest tradycyjna jej odmiana mleczna z dodatkiem całych orzechów laskowych.

Ile kalorii ma czekolada?

100 gramów czekolady ma ok. 500 kalorii. Poza tym znajdziemy tam także tłuszcze roślinne, węglowodany i tłuszcze. Skład jest nieco tuczący, ale czego się nie robi dla przyjemności, prawda? Na pocieszenie dodamy, że gorzka czekolada jest uważana za najzdrowszą jej odmianę, ponieważ zawiera najwięcej miazgi kakaowej, znajdziemy tam także witaminę A, która jest znanym antyoksydantem, witaminę E oraz kompleks witamin B, w tym B6 i B12. Czekolada słynie także z dużej zawartości żelaza, magnezu, potasu oraz kwasu foliowego. Ładunek endorfin to już wartość dodana, której nie sposób nie docenić.

Jak zamierzacie uczcić ten wyjątkowy dzień? Może od filiżanki czekolady na gorąco albo od pysznego brownie na ciepło?


Zobacz przepis na domową czekoladę!