KAPUSTA W CHINACH
Chińczycy uważają, że kapusta to warzywo na każdą okazję. Wspaniale smakuje w klasycznym chińskim bulionie z dodatkiem kulek z mięsa wieprzowego lub w zupie z kaczki. Kapustę Chińczycy dodają do dań wytrawnych, słodkich, słonych, ostrych, a także do sałatek i zup.
Na zimę mieszkańcy Chin gromadzą olbrzymie zapasy kapusty. Na jesieni kupują duże ilości tego warzywa, które przechowują na strychach, balkonach i w piwnicach. Mają sposób, aby kapusta nie straciła swoich cennych właściwości - kroją ją w cienkie paski, przyprawiają solą, czosnkiem i przechowują w glinianych naczyniach.
O tym, jak ważnym warzywem dla Chińczyków jest kapusta świadczą statystki – każdy z mieszkańców dziewięciomilionowego Pekinu, gromadzi na zimę średnio 27 główek kapusty pekińskiej!
Zdjęcie: Fotolia
CHIŃSKA CZY PEKIŃSKA?
Chińska kapusta ma szerokie, grubsze, bardziej mięsiste łodygi i bardziej zielone liście, które w przeciwieństwie do kapusty pekińskiej nie tworzą zwartych, ścisłych liści, a jedynie rozłożystą rozetę. Kapusta pekińska jest w smaku delikatniejsza od kapusty chińskiej , którą cechuje gorzki smak.
JAK WYGLĄDA KAPUSTA CHIŃSKA?
Kapusta chińska osiąga od 20 do 60 centymetrów wysokości. Jej liście i zielone łodygi są jadalnym i smacznym dodatkiem do zup, sałatek, dań smażonych lub gotowanych na parze. Pak choi doskonale smakuje na ostro, słono, słodko i kwaśno! Warzywo pochodzi z Azji Wschodniej, uprawiane jest w Chinach, Ameryce Północnej i Europie. Z nasion kapusty chińskiej wytłacza się olej jadalny, a z wytłoków paszę.
Wyróżniamy dwie odmiany kapusty chińskiej, które różnią się między sobą zabarwieniem ogonków liściowych. Pierwsza to odmiana białoogonkowa: Pak Choy White, Canton Pak Choi, Joi Choi, Lei Choi, Ming Choi, What-A-Joy Choi, Hypro, która ma szerokie, soczyste ogonki o barwie białej i seledynowej oraz ciemnozielone blaszki liściowe, lekko zwinięte na brzegach. Druga odmiana zielonoogonkowa: Pak Choy Green, Green Fortune, Green Boy ma zielone i znacznie szersze ogonki liściowe, ich blaszki są bardziej zaokrąglone i jaśniejsze.
Kapusta pak choi to cenne źródło wielu substancji odżywczych: magnezu, sodu, potasu, wapnia, żelaza, fluoru, fosforu oraz witamin z grupy B i C.
Zdjęcie: Fotolia
PRZECHOWYWANIE KAPUSTY CHIŃSKIEJ
Pak choi należy do warzyw niezbyt trwałych, dlatego tuż po zakupie najlepiej przechowywać ją w lodówce. W przeciwnym razie szybko zwiędnie i nie będzie nadawała się do spożycia. Odmiany zielonoogonkowe przechowują się lepiej niż białoogonkowe. W optymalnych warunkach, w temperaturze 0–1°C, pak choi można przechowywać przez około 3-4 tygodnie.
UPRAWA KAPUSTY CHIŃSKIEJ
Pak choi to warzywo, które rośnie krótko i pomimo, że pochodzi z klimatu cieplejszego niż polski, z powodzeniem można uprawiać go w naszym kraju. Nasiona kapusty chińskiej są łatwo dostępne i można je siać nawet w przydomowych ogródkach lub uprawiać na większą skalę na dużych plantacjach rolniczych. W Polsce otrzymamy tylko jeden plon tej kapusty, w swoim naturalnym środowisku kapusta dojrzewa dwa razy w roku.
PAK CHOY W KUCHNI
Na szybki obiad lub lunch idealny będzie smażony kurczak z pak choi i sezamem, który podany z makaronem sojowym lub ryżowym będzie smakował wybornie. Jeśli wolicie ryby, przygotujcie pstrąga łososiowego z mlekiem kokosowym, pak choi i aromatycznymi przyprawami. Dla fanów zup w azjatyckim stylu również mamy propozycję – zupa pho z dodatkiem schabu i makaronu ryżowego zaspokoi każdy głód.
Lubicie odkrywać nowe smaki? Koniecznie przygotujcie dania z dodatkiem pak choy. Czekamy na Wasze przepisy oraz zdjęcia, które nagrodzimy cennymi wirtualami. Zapraszamy!
Chińczycy uważają, że kapusta to warzywo na każdą okazję. Wspaniale smakuje w klasycznym chińskim bulionie z dodatkiem kulek z mięsa wieprzowego lub w zupie z kaczki. Kapustę Chińczycy dodają do dań wytrawnych, słodkich, słonych, ostrych, a także do sałatek i zup.
Na zimę mieszkańcy Chin gromadzą olbrzymie zapasy kapusty. Na jesieni kupują duże ilości tego warzywa, które przechowują na strychach, balkonach i w piwnicach. Mają sposób, aby kapusta nie straciła swoich cennych właściwości - kroją ją w cienkie paski, przyprawiają solą, czosnkiem i przechowują w glinianych naczyniach.
O tym, jak ważnym warzywem dla Chińczyków jest kapusta świadczą statystki – każdy z mieszkańców dziewięciomilionowego Pekinu, gromadzi na zimę średnio 27 główek kapusty pekińskiej!
Zdjęcie: Fotolia
CHIŃSKA CZY PEKIŃSKA?
Chińska kapusta ma szerokie, grubsze, bardziej mięsiste łodygi i bardziej zielone liście, które w przeciwieństwie do kapusty pekińskiej nie tworzą zwartych, ścisłych liści, a jedynie rozłożystą rozetę. Kapusta pekińska jest w smaku delikatniejsza od kapusty chińskiej , którą cechuje gorzki smak.
JAK WYGLĄDA KAPUSTA CHIŃSKA?
Kapusta chińska osiąga od 20 do 60 centymetrów wysokości. Jej liście i zielone łodygi są jadalnym i smacznym dodatkiem do zup, sałatek, dań smażonych lub gotowanych na parze. Pak choi doskonale smakuje na ostro, słono, słodko i kwaśno! Warzywo pochodzi z Azji Wschodniej, uprawiane jest w Chinach, Ameryce Północnej i Europie. Z nasion kapusty chińskiej wytłacza się olej jadalny, a z wytłoków paszę.
Wyróżniamy dwie odmiany kapusty chińskiej, które różnią się między sobą zabarwieniem ogonków liściowych. Pierwsza to odmiana białoogonkowa: Pak Choy White, Canton Pak Choi, Joi Choi, Lei Choi, Ming Choi, What-A-Joy Choi, Hypro, która ma szerokie, soczyste ogonki o barwie białej i seledynowej oraz ciemnozielone blaszki liściowe, lekko zwinięte na brzegach. Druga odmiana zielonoogonkowa: Pak Choy Green, Green Fortune, Green Boy ma zielone i znacznie szersze ogonki liściowe, ich blaszki są bardziej zaokrąglone i jaśniejsze.
Kapusta pak choi to cenne źródło wielu substancji odżywczych: magnezu, sodu, potasu, wapnia, żelaza, fluoru, fosforu oraz witamin z grupy B i C.
Zdjęcie: Fotolia
PRZECHOWYWANIE KAPUSTY CHIŃSKIEJ
Pak choi należy do warzyw niezbyt trwałych, dlatego tuż po zakupie najlepiej przechowywać ją w lodówce. W przeciwnym razie szybko zwiędnie i nie będzie nadawała się do spożycia. Odmiany zielonoogonkowe przechowują się lepiej niż białoogonkowe. W optymalnych warunkach, w temperaturze 0–1°C, pak choi można przechowywać przez około 3-4 tygodnie.
UPRAWA KAPUSTY CHIŃSKIEJ
Pak choi to warzywo, które rośnie krótko i pomimo, że pochodzi z klimatu cieplejszego niż polski, z powodzeniem można uprawiać go w naszym kraju. Nasiona kapusty chińskiej są łatwo dostępne i można je siać nawet w przydomowych ogródkach lub uprawiać na większą skalę na dużych plantacjach rolniczych. W Polsce otrzymamy tylko jeden plon tej kapusty, w swoim naturalnym środowisku kapusta dojrzewa dwa razy w roku.
PAK CHOY W KUCHNI
Na szybki obiad lub lunch idealny będzie smażony kurczak z pak choi i sezamem, który podany z makaronem sojowym lub ryżowym będzie smakował wybornie. Jeśli wolicie ryby, przygotujcie pstrąga łososiowego z mlekiem kokosowym, pak choi i aromatycznymi przyprawami. Dla fanów zup w azjatyckim stylu również mamy propozycję – zupa pho z dodatkiem schabu i makaronu ryżowego zaspokoi każdy głód.
Lubicie odkrywać nowe smaki? Koniecznie przygotujcie dania z dodatkiem pak choy. Czekamy na Wasze przepisy oraz zdjęcia, które nagrodzimy cennymi wirtualami. Zapraszamy!
niezły kąsek
marcinka
SylaUla