Kapusta chińska - pak choi

  • 3

Kapusta to jedno z podstawowych chińskich warzyw. W Chinach uprawia się ponad 700 gatunków i odmian tego warzywa. Jedną z najbardziej popularnych kapust jest kapusta chińska - bok choy, pak choy, nazywana przez chińczyków małą, białą kapustą. Pochodzi z Azji Wschodniej, uprawiana jest w Chinach, Ameryce Północnej i w Europie.

         
ocena: 5/5 głosów: 4
Kapusta chińska - pak choi
fot. Fotolia
KAPUSTA W CHINACH

Chińczycy uważają, że kapusta to warzywo na każdą okazję. Wspaniale smakuje w klasycznym chińskim bulionie z dodatkiem kulek z mięsa wieprzowego lub w zupie z kaczki. Kapustę Chińczycy dodają do dań wytrawnych, słodkich, słonych, ostrych, a także do sałatek i zup.

Na zimę mieszkańcy Chin gromadzą olbrzymie zapasy kapusty. Na jesieni kupują duże ilości tego warzywa, które przechowują na strychach,  balkonach i w piwnicach. Mają sposób, aby kapusta nie straciła swoich cennych właściwości  - kroją ją w cienkie paski, przyprawiają solą, czosnkiem i przechowują w glinianych naczyniach.

O tym, jak ważnym warzywem dla Chińczyków jest kapusta świadczą statystki – każdy z mieszkańców dziewięciomilionowego Pekinu, gromadzi na zimę średnio 27 główek kapusty pekińskiej!

Kapusta chińska - pak choy
Zdjęcie: Fotolia

CHIŃSKA CZY PEKIŃSKA?

Chińska kapusta ma szerokie, grubsze, bardziej mięsiste łodygi i bardziej zielone liście, które w przeciwieństwie do kapusty pekińskiej nie tworzą zwartych, ścisłych liści, a jedynie rozłożystą rozetę. Kapusta pekińska jest w smaku delikatniejsza od kapusty chińskiej , którą cechuje gorzki smak
 
JAK WYGLĄDA KAPUSTA CHIŃSKA?

Kapusta chińska osiąga od 20 do 60 centymetrów wysokości. Jej liście i zielone łodygijadalnym i smacznym dodatkiem do zup, sałatek, dań smażonych lub gotowanych na parze. Pak choi doskonale smakuje na ostro, słono, słodko i kwaśno! Warzywo pochodzi z Azji Wschodniej, uprawiane jest w Chinach, Ameryce Północnej i Europie. Z nasion kapusty chińskiej wytłacza się olej jadalny, a z wytłoków paszę.

Wyróżniamy dwie odmiany kapusty chińskiej, które różnią się między sobą zabarwieniem ogonków liściowych. Pierwsza to odmiana białoogonkowa: Pak Choy White, Canton Pak Choi, Joi Choi, Lei Choi, Ming Choi, What-A-Joy Choi, Hypro, która ma szerokie, soczyste ogonki o barwie białej i seledynowej oraz ciemnozielone blaszki liściowe, lekko zwinięte na brzegach. Druga odmiana zielonoogonkowa: Pak Choy Green, Green Fortune, Green Boy ma zielone i znacznie szersze ogonki liściowe, ich blaszki są bardziej zaokrąglone i jaś­niejsze.

Kapusta pak choi to cenne źródło wielu substancji odżywczych: magnezu, sodu, potasu, wapnia, żelaza, fluoru, fosforu oraz witamin z grupy B i C.

Kapusta pak choy
Zdjęcie: Fotolia


PRZECHOWYWANIE KAPUSTY CHIŃSKIEJ

Pak choi należy do warzyw niezbyt trwałych, dlatego tuż po zakupie najlepiej przechowywać ją w lodówce. W przeciwnym razie szybko zwiędnie i nie będzie nadawała się do spożycia. Odmiany zielonoogonkowe przechowują się lepiej niż białoogonkowe. W optymalnych warunkach, w temperaturze 0–1°C, pak choi można przechowywać przez około 3-4 tygodnie.

UPRAWA KAPUSTY CHIŃSKIEJ

Pak choi to warzywo, które rośnie krótko i pomimo, że pochodzi z klimatu cieplejszego niż polski, z powodzeniem można uprawiać go w naszym kraju. Nasiona kapusty chińskiej są łatwo dostępne i można je siać nawet w przydomowych ogródkach lub uprawiać na większą skalę na dużych plantacjach rolniczych. W Polsce otrzymamy tylko jeden plon tej kapusty, w swoim naturalnym środowisku kapusta dojrzewa dwa razy w roku.

PAK CHOY W KUCHNI

Na szybki obiad lub lunch idealny będzie smażony kurczak z pak choi i sezamem, który podany z makaronem sojowym lub ryżowym będzie smakował wybornie. Jeśli wolicie ryby, przygotujcie pstrąga łososiowego z mlekiem kokosowym, pak choi i aromatycznymi przyprawami. Dla fanów zup w azjatyckim stylu również mamy propozycję – zupa pho z dodatkiem schabu i makaronu ryżowego zaspokoi każdy głód.

Lubicie odkrywać nowe smaki? Koniecznie przygotujcie dania z dodatkiem pak choy. Czekamy na Wasze przepisy oraz zdjęcia, które nagrodzimy cennymi wirtualami. Zapraszamy!