Sezon owocowy za nami, ale to nic - posmakujmy cierpko-słodkich jagód żurawiny, które nadają wspaniały aromat tym delikatnym, marchewkowym ciastkom.
Przepis na 12 sztuk:
- 10 dag suszonej żurawiny
- 17 dag startej marchewki
- 2-3 łyżki soku marchwiowego
- 2 jajka
- 2 dag cukru
- szczypta soli
- 10 dag mąki (rodzaj 405)
- 20 dag mąki razowej
- 1/2 opakowania proszku do pieczenia
- szczypta cynamonu
- 20 dag stopionego masła
- 10 dag pokrojonych orzechów włoskich
Kruszonka:
- 5 dag cukru
- 3 dag masła
- 5 dag mąki
- 6 dag pokrojonych orzechów włoskich
- szczypta cynamonu
1. Przygotowanie żurawiny
12 żurawin odłóż, resztę posiekaj, wymieszaj z marchwią i odstaw na 30 minut. Odłożone żurawiny zalej gorącym sokiem z marchwi. Na kruszonkę wymieszaj masło z cukrem, mąką, orzechami i cynamonem.
2. Przygotowanie ciasta
Jajka, cukier i sól wymieszaj i zmiksuj. Mąkę wymieszaj z proszkiem i cynamonem. Do zmiksowanych jajek dodaj żurawinę z marchwią, następnie oba rodzaje mąki z proszkiem do pieczenia, orzechy i roztopione masło.
3. Pieczenie muffinów
Namoczoną w soku marchewkowym żurawinę wymieszaj delikatnie z ciastem, umieść w natłuszczonych lub wyłożonych papierowymi papilotami foremkach, posyp kruszonką i piecz 30 minut w temperaturze 175 st.
Robert Sowa, mistrz kuchni, autor książek kulinarnych, juror prestiżowych konkursów, laureat wielu nagród. Zaprasza do swojej autorskiej restauracji „Sowa & Przyjaciele”.
Źródło Pani domu; Tekst: Robert Grotkowski; Zdjęcia, stylizacja i potrawy: A. Rogalski, E. Gmiter-Rogalska, A. Borowska