Muffiny z żurawiną

Robert Sowa, mistrz kuchni, autor książek kulinarnych, juror prestiżowych konkursów zdradza przepis na muffiny z żurawiną i orzechami włoskimi.

         
ocena: 4/5 głosów: 3
Muffiny z żurawiną

Sezon owocowy za nami, ale to nic - posmakujmy cierpko-słodkich jagód żurawiny, które nadają wspaniały aromat tym delikatnym, marchewkowym ciastkom.

 

Przepis na 12 sztuk:

- 10 dag suszonej żurawiny

- 17 dag startej marchewki

- 2-3 łyżki soku marchwiowego

- 2 jajka 

- 2 dag cukru

- szczypta soli

- 10 dag mąki (rodzaj 405)

- 20 dag mąki razowej

- 1/2 opakowania proszku do pieczenia

- szczypta cynamonu

- 20 dag stopionego masła

- 10 dag pokrojonych orzechów włoskich 

 

Kruszonka: 

- 5 dag cukru

- 3 dag masła 

- 5 dag mąki 

- 6 dag pokrojonych orzechów włoskich 

- szczypta cynamonu

 

1. Przygotowanie żurawiny

12 żurawin odłóż, resztę posiekaj, wymieszaj z marchwią i odstaw na 30 minut. Odłożone żurawiny zalej gorącym sokiem z marchwi. Na kruszonkę wymieszaj masło z cukrem, mąką, orzechami i cynamonem.


2. Przygotowanie ciasta

Jajka, cukier i sól wymieszaj i zmiksuj. Mąkę wymieszaj z proszkiem i cynamonem. Do zmiksowanych jajek dodaj żurawinę z marchwią, następnie oba rodzaje mąki z proszkiem do pieczenia, orzechy i roztopione masło.


3. Pieczenie muffinów

Namoczoną w soku marchewkowym żurawinę wymieszaj delikatnie z ciastem, umieść w natłuszczonych lub wyłożonych papierowymi papilotami foremkach, posyp kruszonką i piecz 30 minut w temperaturze 175 st.




Robert Sowa, mistrz kuchni, autor książek kulinarnych, juror prestiżowych konkursów, laureat wielu nagród. Zaprasza do swojej autorskiej restauracji „Sowa & Przyjaciele”.

 

 

 

Źródło Pani domu; Tekst: Robert Grotkowski; Zdjęcia, stylizacja i potrawy: A. Rogalski, E. Gmiter-Rogalska, A. Borowska