Składniki:
- 150 g fileta z łososia na osobę
- 3 papryki
- 3 ziemniaki
- 2 ząbki czosnku
- 400 g młodego szpinaku
- łyżka masła
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól morska
- pieprz
- kilka listków bazylii
- łyżka oliwy
Przygotowanie:
1. Oczyszczonego łososia wstawiłam na 60 minut do piekarnika rozgrzanego do 80°C. Papryki piekłam 35 minut w 180°C.
2. Z papryk usunęłam skórkę i pestki, zmiksowałam je. Na koniec przetarłam przez sitko. Doprawiłam solą i pieprzem.
3. Z ziemniaków wycięłam kulki, które ugotowałam. Czosnek usmażyłam na maśle ze szpinakiem. Doprawiłam solą, pieprzem i gałką.
4. Na dnie talerza rozlałam sos paprykowy, na nim ułożyłam łososia, szpinak i ziemniaczki. Danie doprawiłam solą morską i świeżą bazylią.