Musaka

Anetta Pacula-Podemska z Aneth Party Service przygotowuje musakę z beszamelem, sekretnym cynamonem i bakłażanami.

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Musaka
Potrawy często mają swoje magiczne sekrety, które wydają się banalne, gdy już je poznamy.
Czasami wystarczy odrobina lub szczypta „czegoś”… Czasem należy coś zrobić odwrotnie lub tylko trochę inaczej i magia zaczyna działać!
Uwielbiam kremową konsystencję i boski słodko-pikantny smak musaki – tej mniej „klasycznej”, z ziemniakami.
A ona ma swoje sekrety… dwa – bardzo znaczące, stanowiące różnicę między musaką a zapiekanką z bakłażanem.


Do przygotowania musaki potrzebujemy:

Ok.1 kg bakłażanów; ok. 1 kg ziemniaków; 60 dag mielonego mięsa wołowo-wieprzowego; 2 duże cebule; 2-3 ząbki czosnku; 60 dag dojrzałych pomidorów, 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego – jeśli nie mamy dojrzałych pomidorów możemy dodać ok. 80 dag pomidorów krojonych, bez skórki z puszki (one zawsze są dojrzałe i aromatyczne :); po łyżce posiekanych, świeżych ziół: oregano i bazylii – jeśli nie mamy świeżych - po łyżeczce suszonych; pół szklanki oliwy (extra vergine), pieprz i sól, cynamon.
Na sos beszamelowy: 4 łyżki masła; 4 łyżki mąki; 3 szklanki mleka; 3 żółtka; 4 łyżki startego twardego sera (cheddara, tylżyckiego); gałka muszkatołowa, pieprz, sól.

Sekret pierwszy – obsmażamy bakłażany i ziemniaki !

Umyte bakłażany kroimy w średniej grubości plastry (wzdłuż lub w poprzek), solimy, układamy w durszlaku i odstawiamy, żeby „odciekła z nich gorycz”. Po ok. półgodzinie płuczemy je pod bieżącą wodą i osuszamy papierowym ręcznikiem.
Oliwę mocno rozgrzewamy na dużej patelni. Smażymy bakłażany na złoty kolor, przekładamy na talerz. Pokrojone w plastry (ok. 0,5 cm grubości) ziemniaki smażymy na bardzo złoty kolor i odkładamy na talerz, odsączmy z nadmiaru oliwy papierowym ręcznikiem.

Sekret drugi – cynamon !

Pomidory obieramy ze skórki: nacinamy płytko na krzyż, parzymy, hartujemy zimną wodą i obieramy. Kroimy obrane pomidory na cząstki, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w kosteczkę (tako sposób przygotowania pomidorów nazywamy Con Case). Obrane cebule kroimy w kostkę, siekamy czosnek i podsmażamy razem w płaskim rondlu. Kiedy cebula nabierze złotej barwy, wkładamy mięso i smażymy, mieszamy i rozdzielamy mięso, żeby nie zbiło się w grudki. Gdy mięso lekko zbrązowieje, dodajemy pomidory i koncentrat (lub pomidory z puszki), mieszamy wszystko i solimy do smaku. Dodajemy ½ łyżeczki zmielonej kory cynamonowej! Dusimy na małym ogniu, pod przykryciem około 20 min. Na kilka minut przed zdjęciem z ognia doprawiamy ziołami, pieprzem lub jeszcze odrobiną roztartego czosnku – jeśli istnieje taka potrzeba.

Przygotowujemy beszamel.

Rozpuszczamy masło w płytkim rondlu, wsypujemy mąkę, mieszamy, aż dokładnie się połączą. Rozprowadzamy wlewanym po trochu zimnym mlekiem, cały czas roztrzepując trzepaczką aby nie powstały kluski. Doprowadzamy sos do wrzenia. Gotujemy powoli, cały czas mieszając, a gdy zgęstnieje, dodajemy połowę sera. Dodajemy szczyptę startej gałki muszkatołowej lub kwiat gałki, który wyjmujemy przed komponowaniem musaki. Doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia. Na koniec hartujemy roztrzepane żółtka niewielką ilością gorącego sosu i wlewamy powoli do rondla, intensywnie ubijając rózgą, aż całkowicie połączą się z przygotowanym beszamelem.

Komponujemy i zapiekamy.

Włączamy piekarnik i ustawiamy temperaturę na 190°C. Średniej wielkości naczynie do zapiekania smarujemy masłem i układamy w nim warstwami: ziemniaki, mięso, bakłażany, mięso, ziemniaki, mięso i na wierzch bakłażany, polewamy sosem. Wstawiamy musakę do nagrzanego piekarnika. Po około 20 minutach posypujemy ją resztą sera. Musaka jest gotowa gdy wierzch się ładnie zrumieni. Trwa to zwykle ok.40 min.
Po wyjęciu z piekarnika dajemy jej trochę „odpocząć” przed pokrojeniem. Ja lubię ją ostudzić i podgrzać tuż przed podaniem, jest wtedy bardziej scalona a wszystkie smaki idealnie połączone. Ten zabieg jest konieczny jeśli chcemy podać musakę porcjowaną, a nie w naczyniu do zapiekania. W innym razie nie uda nam się jej zgrabne pokroić a warstwy mogą się nam rozpłynąć.


Aneth | Party Service
Anetta Pacula-Podemska
603 63 17 46
www.aneth.pl
aneth@aneth.pl