Frytowanie jest to rodzaj obróbki termicznej, polegający na zrumienieniu produktu w całości schowanego w tłuszczu - np. gorącym oleju. Frytowanie odbywa się w temperaturze od 140 stopni do 180 stopni.
Dzięki frytowaniu można uzyskać chrupiacą skorupkę. Produktu można wcześniej opanierować, np. w mące, przyprawach, cieście piwnym.
Popularne jest frytowanie warzyw, zwłaszca ziemniaków oraz marchewki - z niej przygotujemy cienkie julienne.
Frytować można także małe rybki - te wcześniej przyprawiamy i obtaczamy w mące. Dzięki frytowaniu rybki uzyskają ładny złotobrązowy kolor. Po usmażeniu warto osuszyć je z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Dzięki frytowaniu można uzyskać chrupiacą skorupkę. Produktu można wcześniej opanierować, np. w mące, przyprawach, cieście piwnym.
Popularne jest frytowanie warzyw, zwłaszca ziemniaków oraz marchewki - z niej przygotujemy cienkie julienne.
Frytować można także małe rybki - te wcześniej przyprawiamy i obtaczamy w mące. Dzięki frytowaniu rybki uzyskają ładny złotobrązowy kolor. Po usmażeniu warto osuszyć je z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.