Droga ekstrawagancja
Najdroższe sery na świecie powstają w Zastavnicy, na północ od Belgradu (Serbia). W tym malowniczym zakątku, ekskluzywne wyroby mleczarskie powstają z mleka tamtejszych osłów. Cena pule (bo o nim mowa), wynosi 4 tys. zł za kilogram! Ale wbrew pozorom to nie walory smakowe są tak słono płatne, tylko ilość mleka potrzebna do produkcji.
Aby przygotować 1 kilogram sera potrzebne jest aż 25 litrów mleka, podaje serwis mostexpencive.net. Ponadto mleko na pule zbierane jest wyłącznie od pochodzących z rezerwatu osłów, których jest (aż, albo tylko) 100. A sam ser można kupić wyłącznie w rezerwacie.
Najdroższe sery na świecie powstają w Zastavnicy, na północ od Belgradu (Serbia). W tym malowniczym zakątku, ekskluzywne wyroby mleczarskie powstają z mleka tamtejszych osłów. Cena pule (bo o nim mowa), wynosi 4 tys. zł za kilogram! Ale wbrew pozorom to nie walory smakowe są tak słono płatne, tylko ilość mleka potrzebna do produkcji.
Aby przygotować 1 kilogram sera potrzebne jest aż 25 litrów mleka, podaje serwis mostexpencive.net. Ponadto mleko na pule zbierane jest wyłącznie od pochodzących z rezerwatu osłów, których jest (aż, albo tylko) 100. A sam ser można kupić wyłącznie w rezerwacie.
Ser z łosia?
Komu wydawało się, że już bardziej ekstrawaganckim być nie można, niech zgłębi temat o mleku łosia. Ser z niego wyrabiany jest niewiele tańszy od pule, bo wynosi około 1400 zł za niecałe pół kilograma! A co tak winduje cenę łosiwego specjału? Otóż dostępność. O mleko łosia jest bardzo trudno. Jedna z kilku farm produkujących ten wyrób znajduje się na północy Szwecji. Według źródeł, mleko dostarczają tam 3 łosie!