10 najostrzejszych potraw świata

Oto przykłady dań tak ostrych, że na samą myśl wykręca kubki smakowe. Uwaga: potrawy tylko dla nieustraszonych. Czy odważyłbyś się ich spróbować?

         
ocena: 5/5 głosów: 1
10 najostrzejszych potraw świata
fot. Fotolia
1. Kurczak curry „Wdowiec”
Serwowany w Grantham kurczak przyprawiony jest 20 papryczkami Naga Infinity. Podczas gotowania kucharz musi nosić ochronną maskę i okulary. Do tej pory znalazło się 300 śmiałków próbujących stawić czoła tej potrawie. Skończyło się na łzach, strugach potu i wymiotach. Sukces osiągnął tylko 55-letni Ian Rothwell. Zjedzenie „Wdowca” zajęło mu całą godzinę z przerwami na zaczerpnięcie świeżego powietrza i… halucynacje.

2. Koktajl krewetkowy
Zamówić można go w Bistro św. Elma w USA. Ci, którzy go próbowali, wspominają, że pierwszy kęs smakuje jak porażenie prądem. O ostrości tego dania decyduje pewien znaczący dodatek - jest nim aż 9 kg tartego chrzanu.

3. Gorąca Patelnia
Danie składa się z kilku rodzajów mięs: z kaczki, kurczaka, wołowiny i owoców morza, a także z żab czy wężów. Całość doprawia się obficie pieprzem syczuańskim.

wieprzowina Vindaloo
Fot. Fotolia

4. Wieprzowina Vindaloo
Aby przygotować to danie na kilka godzin przed podaniem mięso należy zamarynować w winie, czosnku i pieprzu. Następnie trzeba dodać naprawdę duże, a wręcz ogromne ilości najostrzejszej papryczki chilli jaka znana jest człowiekowi – Bhut Jolokia.

5. Najostrzejsza pizza
Diabelską pizzę serwują w angielskiej pizzerii Paul’s Pizza. Oprócz standardowych składników takich jak ser, zioła i pomidory, do jej przygotowania używa się papryczki chilli w odmianie Naga Jolokia.

6. Phaal
Jeśli zjesz cały talerz tego curry to obsługa lokalu nagrodzi Cię certyfikatem odwagi. Podstawą dania jest aż dziesięć rodzajów różnych ostrych papryk.

7. XXX Hot Chilli Burger
Burger Off w angielskim Brighton przed podaniem hamburgera podsuwa klientowi do podpisania klauzulę o tym, że bierze na siebie całą odpowiedzialność za jego spożycie. Burger zawiera koncentrat z papryczki piri piri. Przez ten mały – mogłoby się wydawać – dodatek, już pięć osób trafiło do szpitala po spożyciu XXX Hot Chilli Burger.

8. Cau Cau
Najostrzejsze danie kuchni peruwiańskiej przygotowane jest z flaków wołowych i dużej ilości aji amarillo, żółtej, wyjątkowo piekącej papryczki.

9. Nuea Phat Phrik
Przysmak fanów kuchni tajskiej i ekstremalnego jedzenia. Nuea Phat Phrik to stek wołowy nacierany super ostrą papryką capsicum annuum.

10. Jerk Chicken
Potrawę można zamówić w bardziej delikatnych wersjach, ale podstawowy przepis na Jerk Chicken to drobno krojony kurczak pieczony z dużą mieszanką przypraw i ogromną ilością papryki Scoth Bonnet.