Nie można też zapomnieć o Szabasie, który przypada co 7 dni. Rozpoczyna się w piątek po zachodzie słońca i trwa do soboty do wieczora. Obowiązuje wtedy zakaz jakiejkolwiek pracy w tym rozpalania ognia i dlatego menu szabasowe jest specyficzne. Potrawy przygotowuje się wcześniej i są to dania na zimno lub takie które można długo utrzymywać w cieple np. czulent. Stół szabasowy nakrywa się białym obrusem. Na stole kładzie sią dwie chałki i nóż do chleba, kielich kiduszowi, karafkę z winem, solniczkę z sola i dwie świece w lichtarzu. Tradycyjne dania podawane w wieczór szabasowy to faszerowane ryby, nóżki w galarecie, siekana wątróbka z jajkiem, rosół lub barszcz czerwony z kluskami lub farfelkami, kura lub inne mięso, cymes, jarzyny, sałata, kegel. W sobotę podaje się dania zimne w tym zimny barszcz czerwony a na ciepło czulent. Wieczorem spożywa się kanapki, ciasta i ciasteczka oraz groch lub ciecierzycę z sola i pieprzem.