Rodzaje śledzi

Poznaj rodzaje śledzia: matiasy, uliki, pikingi oraz śledzie marynowane.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Rodzaje śledzi
Matiasy nazwa tłustych, delikatnych, słabo solonych śledzi z wczesnowiosennych łowów u wsch. wybrzeży Szkocji i Szetlandów.  Matiasy są konserwowane w lekkiej, 16-procentowej solance. Przed przyrządzeniem krótko się go moczy.

Uliki to młode, pełnotłuste śledzie z połowów dalekomorskich, konserwowane w mocno stężonej solance. Śledzie wędzone. W Polsce śledzie wędzi się przeważnie w gorącym dymie. Zanim ryby trafią do wędzarni posypuje się je lekko solą lub zanurza w solance.

Pikling jest to śledź wędzony w całości - z wnętrznościami (w tym również z mleczem lub ikrą). Pikling pochodzi z kuchni niemieckiej lecz przyrządza i spożywa się go również w Polsce, na Wyspach Brytyjskich, w Holandii oraz w Norwegii. Wędzone na gorąco w dymie o temperaturze powyżej 40 stopni Celsjusza, nie wymagają gotowania.

Śledzie marynowane są to ryby w zalewie octowo-słonej z dodatkiem przypraw i warzyw. Najczęściej przygotowuje się ją na zimno. Do produkcji tej grupy marynat używa się ryb świeżych, mrożonych lub solonych i zalewa się je przygotowanym roztworem marynatowym, zawierającym zazwyczaj od 1 do 3% octu oraz od 2 do 4% soli kuchennej. Do bardziej znanych marynat zalicza się śledzie marynowane, moskaliki, rolmopsy, filety śledziowe po węgiersku i inne.
Smakosze cenią również ikrę oraz mlecz śledzi. Mlecz najczęściej smaży się na maśle i poda-je z plasterkami cytryny. Natomiast posoloną ikrę przyrządza się jak kawior.