Naczynia sitowe, o kulistym kształcie z wywierconymi dziurkami, służące do wyrobu serów na Kujawach wykopano już jakiś czas temu, dopiero jednak dzisiaj zespołowi naukowców z Polski i Anglii udało się udowodnić, że naczynia służyły do wyrobu sera. Przez długi czas sądzono, że to przenośne urządzenia grzewcze, coś w rodzaju mobilnych koksowników.
Mleczny trop naukowcy zawdzięczają pomocy zaawansowanych technik badawczych. W laboratoriach w Bristolu odkryli w naczyniach pochodzących sprzed 7-7,5 tysięcy lat sporo pozostałości kwasów tłuszczowych pochodzących od mleka. Przypuszcza się też, że pierwsze sery konserwowane były przy pomocy ziół.
Ser najprawdopodobniej pierwsi zaczęli wytwarzać pasterze rodem z Mezopotamii 10 tysięcy lat temu. Jak to zwykle bywa przy takich odkryciach najpierw przy okazji zauważono, że mleko się zsiada. Z czasem nauczono się odcedzać skrzep od serwatki, osuszać i konserwować.
Umiejętność przetwarzania mleka i produkcji serów była ważnym wydarzeniem w historii człowieka – ówcześni ludzie mogli zaspokoić zapotrzebowanie na białko zwierzęce bez potrzeby zabijania zwierząt na mięso. Sery można było przechowywać, co pozwoliło naszym dalekim przodkom łatwiej przeżyć w nieporównywanie trudniejszych niż dzisiaj warunkach. Sery były też łatwiejsze w transporcie.
Czy to odkrycie pomoże Polakom docenić swoją serową tradycję? Kolejne analizy mają pozwolić na dokładniejsze zbadanie próbek mleka i jego składu, a co za tym idzie – dowiemy się więcej może nawet o smaku sera sprzed 7 tysięcy lat.
Źródło wyborcza.pl, rp.pl
Mleczny trop naukowcy zawdzięczają pomocy zaawansowanych technik badawczych. W laboratoriach w Bristolu odkryli w naczyniach pochodzących sprzed 7-7,5 tysięcy lat sporo pozostałości kwasów tłuszczowych pochodzących od mleka. Przypuszcza się też, że pierwsze sery konserwowane były przy pomocy ziół.
Ser najprawdopodobniej pierwsi zaczęli wytwarzać pasterze rodem z Mezopotamii 10 tysięcy lat temu. Jak to zwykle bywa przy takich odkryciach najpierw przy okazji zauważono, że mleko się zsiada. Z czasem nauczono się odcedzać skrzep od serwatki, osuszać i konserwować.
Umiejętność przetwarzania mleka i produkcji serów była ważnym wydarzeniem w historii człowieka – ówcześni ludzie mogli zaspokoić zapotrzebowanie na białko zwierzęce bez potrzeby zabijania zwierząt na mięso. Sery można było przechowywać, co pozwoliło naszym dalekim przodkom łatwiej przeżyć w nieporównywanie trudniejszych niż dzisiaj warunkach. Sery były też łatwiejsze w transporcie.
Czy to odkrycie pomoże Polakom docenić swoją serową tradycję? Kolejne analizy mają pozwolić na dokładniejsze zbadanie próbek mleka i jego składu, a co za tym idzie – dowiemy się więcej może nawet o smaku sera sprzed 7 tysięcy lat.
Źródło wyborcza.pl, rp.pl