VII już warsztaty trzeciej edycji projektu „Dzień z Podravką” w Zielonej Górze, tak jak w każdej innej szkole, składały się z dwóch etapów. W pierwszym, warsztatowym, etapie uczestnicy oraz licznie zaproszeni goście poznawali tajniki kuchni śródziemnomorskiej.
Na warsztatach uczestnicy mieli okazję pracować na doskonałych produktach. Poznali bliżej między innymi polędwicę wołową, przepiórki, ostrygi, świeżą makrelę oraz „króla owoców morza” – homara! Mogli nauczyć się między innymi sprawiać ryby, sprawdzać ich świeżość. Wspólnie z mistrzem kuchni Marcinem Jabłońskim poznawali i uczyli się tworzyć z tych produktów ciekawe potrawy.
Marcin i tym razem udzielił kilku cennych wskazówek na temat food design, przypominając, że jemy również oczami.
Jako pierwsze uczestnicy przygotowali ostrygi, które podali z vinegrette na bazie Ajvaru, miodu i cytrusów. Następnie poznali różne rodzaje makaronów, abecadło łączenia sosów z makaronem i triki przydatne przy gotowaniu tego ostatniego. Uczyli się również podchwytliwej często prezentacji dań z makaronem.
Uczestnicy pochylili się również nad ryżem, a Marcin opowiedział o różnych jego rodzajach. Wspólnie przygotowali risotto z pomidorami, bazylią i oregano oraz krewetkami. Następnie Marcin pokazał jak przyrządzić karczochy. Ugotowano je następnie w osolonej wodzie z dodatkiem miodu i Vegety natur a podano z delikatnym vinegegrette.
Na koniec pierwszej części spotkania Marcin zaprezentował też efektowną ciekawostkę - ziemię jadalną z suszonych buraczków i prażonej cebulki.
Druga część „ Dnia z Podravką” to oczywiście konkurs!
Pięć drużyn zmagało się o przejście do finału projektu, przygotowując przystawkę oraz danie główne na bazie nowo nabytej wiedzy i dwóch obowiązkowych produktów. Teraz już chyba dla nikogo nie będzie tajemnicą, iż produktami których należało użyć do przygotowania dań konkursowych przez całą III edycję były: karczochy i krewetki.
Zmagania konkursowe były wyjątkowo interesujące. Niektóre z produktów i technik były nowością dla uczestników warsztatów, jednak w trakcie konkursu śmiało po nie sięgali, wykorzystując między innymi przepiórki i homara.
Co niezwykle ważne - przekąski były przekąskami, a dania główne daniami głównymi. Jury było też pod wrażeniem wyjątkowo pięknych i prostych prezentacji.
W Zielonej Górze najlepsi okazali się panowie - Patryk Strugaru, Radosław Pohling, Jacek Wierzbicki. Tym samym zakwalifikowali się do wielkiego finału. Ponadto jury postanowiło wyróżnić Weronikę Łuczak i Joannę Najdek. Gratulujemy!
Na warsztatach uczestnicy mieli okazję pracować na doskonałych produktach. Poznali bliżej między innymi polędwicę wołową, przepiórki, ostrygi, świeżą makrelę oraz „króla owoców morza” – homara! Mogli nauczyć się między innymi sprawiać ryby, sprawdzać ich świeżość. Wspólnie z mistrzem kuchni Marcinem Jabłońskim poznawali i uczyli się tworzyć z tych produktów ciekawe potrawy.
Marcin i tym razem udzielił kilku cennych wskazówek na temat food design, przypominając, że jemy również oczami.
Jako pierwsze uczestnicy przygotowali ostrygi, które podali z vinegrette na bazie Ajvaru, miodu i cytrusów. Następnie poznali różne rodzaje makaronów, abecadło łączenia sosów z makaronem i triki przydatne przy gotowaniu tego ostatniego. Uczyli się również podchwytliwej często prezentacji dań z makaronem.
Uczestnicy pochylili się również nad ryżem, a Marcin opowiedział o różnych jego rodzajach. Wspólnie przygotowali risotto z pomidorami, bazylią i oregano oraz krewetkami. Następnie Marcin pokazał jak przyrządzić karczochy. Ugotowano je następnie w osolonej wodzie z dodatkiem miodu i Vegety natur a podano z delikatnym vinegegrette.
Na koniec pierwszej części spotkania Marcin zaprezentował też efektowną ciekawostkę - ziemię jadalną z suszonych buraczków i prażonej cebulki.
Druga część „ Dnia z Podravką” to oczywiście konkurs!
Pięć drużyn zmagało się o przejście do finału projektu, przygotowując przystawkę oraz danie główne na bazie nowo nabytej wiedzy i dwóch obowiązkowych produktów. Teraz już chyba dla nikogo nie będzie tajemnicą, iż produktami których należało użyć do przygotowania dań konkursowych przez całą III edycję były: karczochy i krewetki.
Zmagania konkursowe były wyjątkowo interesujące. Niektóre z produktów i technik były nowością dla uczestników warsztatów, jednak w trakcie konkursu śmiało po nie sięgali, wykorzystując między innymi przepiórki i homara.
Co niezwykle ważne - przekąski były przekąskami, a dania główne daniami głównymi. Jury było też pod wrażeniem wyjątkowo pięknych i prostych prezentacji.
W Zielonej Górze najlepsi okazali się panowie - Patryk Strugaru, Radosław Pohling, Jacek Wierzbicki. Tym samym zakwalifikowali się do wielkiego finału. Ponadto jury postanowiło wyróżnić Weronikę Łuczak i Joannę Najdek. Gratulujemy!