Sposób przygotowania:
Naleśniki z dorszem
Mleko, jaja, mąkę ubić starannie, żeby nie było grudek. Dodać wodę i sól. Słoniną wysmarować dobrze rozgrzaną patelnię. Nabierać ciasto małą łyżką wazową i wlewać na dobrze rozgrzaną patelnię. Smażyć z obu stron na silnym ogniu. Układać na głębokim talerzu odwróconym do góry dnem. Z włoszczyzny ugotować wywar. Z dorsza oddzielić filety, ugotować w wywarze, następnie zmielić z namoczoną bułką i z jarzynami. Do zmielonej masy dodać jaja, roztarty czosnek, sól i pieprz. Nakładać masę do naleśników i zwijać w ruloniki. Układać w naczyniu żaroodpornym wysypanym tartą bułką. Posmarować naleśniki roztopionym masłem i posypać żółtym serem i wstawić do piekarnika. Podawać z sezonową surówką.