Nasiona w kuchni

Cennne nasiona w kuchni, czyli dlaczego warto jeść pestki i nasiona?

         
ocena: 4/5 głosów: 1
Nasiona w kuchni
W kuchni nasiona można dodawać do sałatek, jogurtów, płatków zbożowych, zup, potraw z mięsem i ciast. Są też znakomitą przekąską. Zamiast słodyczy lepiej zjaść garść pestek. W jednej łyżce jest około 60 kcal. Na szczególną uwagę zasługują: - ziarna sezamu- dostarczają organizmowi witamin E,PP,B1,B2 oraz żelaza, wapnia, sodu, fosforu i lecytyny. Ma działanie przeciwnowotworowe. Obniżają ciśnienie krwi i poziom cholesterolu. - pestki słonecznika- są bogate w wit. A, B6,E,D oraz zdrowe kwasy tłuszczowe. Pestki zapobiegają osteoporozie i depresji. Zmniajszają ryzyko zawałów serca i udarów mózgu. - nasiona lnu- zawierają błonnik, białko, kwasy tłuszczowe oraz wiele witamin i pierwiastków. Nasiona osłaniają błonę śluzową i pomagają przy nadkwasocie, zgadze i kłopotach trawiennych. - pestki dyni- są źródłem witamin A, B1,B15, C, PP oraz cynku, wapnia, fosforu i żelaza. Korzystnie wpływają na wzrok, pracę serca i układ trawienny. Wspomagają koncentrację oraz pracę mózgu i układu nerwowego.