Domowe pierogi możemy mrozić na 2 sposoby:
1. Mrożenie pierogów surowych - ulepione pierogi układamy obok siebie na drewnianej desce posypanej mąką, a następnie wsadzamy do zamrażalnika, aż trochę stwardnieją (mają być twarde na tyle, by się nie skleić), następnie przesypujemy je do woreczka i przechowujemy w zamrażarce. Takie pierogi gotujemy (bez rozmrażania - wrzucamy na osolony wrzątek z dodatkiem oleju) do czasu wypłynięcia, a następnie jeszcze kilka minut w zależności od wielkości.
2. Mrożenie pierogów ugotowanych - ugotowane pierogi studzimy, lekko smarujemy olejem, a następnie przekładamy porcjami do woreczków i zamrażamy. Po rozmrożeniu podgrzewamy w kuchence mikrofalowej lub odsmażamy.
1. Mrożenie pierogów surowych - ulepione pierogi układamy obok siebie na drewnianej desce posypanej mąką, a następnie wsadzamy do zamrażalnika, aż trochę stwardnieją (mają być twarde na tyle, by się nie skleić), następnie przesypujemy je do woreczka i przechowujemy w zamrażarce. Takie pierogi gotujemy (bez rozmrażania - wrzucamy na osolony wrzątek z dodatkiem oleju) do czasu wypłynięcia, a następnie jeszcze kilka minut w zależności od wielkości.
2. Mrożenie pierogów ugotowanych - ugotowane pierogi studzimy, lekko smarujemy olejem, a następnie przekładamy porcjami do woreczków i zamrażamy. Po rozmrożeniu podgrzewamy w kuchence mikrofalowej lub odsmażamy.