Nieuczciwe działania w branży piekarniczej

Nieuczciwa konkurencja w branży piekarniczej prowadzi do obniżenia jakości sprzedawanego pieczywa.

         
ocena: 3/5 głosów: 1
Nieuczciwe działania w branży piekarniczej

Problem nieuczciwej konkurencji

Nieuczciwa konkurencja – to zjawisko popularne w Polsce. Przejawia się w zatrudnianiu pracowników bez umowy, na czarno.  Do innych szkodliwych działań należą: niefakturowane zakupy surowców, sprzedawanie pieczywa bez faktur albo z zaniżoną jego ilością czy wartością.

W branży piekarniczej ogromne znaczenie ma presja cenowa, przez co producenci starają się obniżać koszy różnymi sposobami. Przez to dochodzi do nieuczciwych praktyk.  Skutki takich praktyk mogą mieć poważne np. obniżenie jakości sprzedawanego pieczywa czy poziomu bezpieczeństwa produkowanej żywności.

Spożycie pieczywa w Polsce w ciągu ostatnich dziesięciu lat spadło aż o 20 kg na osobę. Ponad 300 piekarń ogłosiło upadlość – to jedna z konsekwencji działania nieuczicwej konkurencji w branzy piekarniczej.

Jak walczyć z nieuczciwą konkurencją?

Nie jest to łatwe. Jest to spowodowane brakiem jakiejkolwiek kontroli (finansowej, handlowej czy sanitarnej). Istnieją piekarnie, w których kontrole przeprowadzane są wielokrotnie., bo kontrolerzy chętniej odwiedzają te piekarnie, w których już wczesniej byli i wiedzą, że zostaną przyjęci. Takie działanie prowadzi do tego, że jedne piekarnie są pod nieustanną kontrolą a inne działają na czarno i niewiele można z tym zrobić.