Wraz z rosnącą modą na gotowanie, Polacy są coraz bardziej otwarci na eksperymentowanie z nowymi smakami. Dla miłośników kuchni włoskiej (i nie tylko) Hortex wprowadza nową, mrożoną linię ”na patelnię” - Makarony na patelnię.
Pyszne kompozycje makaronów i warzyw, z dodatkiem doskonale doprawionych sosów. Dla smakoszy szpinaku przygotowano Tagliatelle z sosem szpinakowym, dla wielbicieli ostrzejszych smaków pyszne Penne Napoletana, a dla tych którzy uwielbiają mięsne dodatki aromatyczne Spaghetti Carbonara lub Farfalle z sosem Bolognese. A to wszystko w 10 minut!
We Włoszech makaron pojawił się już w Średniowieczu, a wraz z genueńskimi kupcami dotarł do całej Europy. Pierwszy suchy (czyli taki jak kupujemy) makaron stworzono z myślą o marynarzach, którzy zabierali go w długie rejsy. Suszony makaron był wynalazkiem miast portowych, wspierał średniowieczny handel i przyczynił się do sukcesu włoskiego renesansu. Zapasy makaronu znajdowały się na statkach Nińa, Pinta i Santa Maria, prawdopodobnie także dzięki nim genueński żeglarz - Krzysztof Kolumb zdołał dotrzeć do Ameryki.
Równie barwne jak anegdoty z historii, są nazwy makaronów – często zależą od ich kształtów i fantazji autora i tak mamy od: sznureczków – spaghetti, piór – penne, motyli – farfalle, cięcia - tagliatelle. A poszczególne kształty doskonale komponują się z konkretnymi sosami, ale to już kolejna historia…
Zainspirowany kuchnią włoską, znając gusta polskich konsumentów oraz ich zamiłowanie do dobrego jedzenia, ale także nie spędzania w kuchni zbyt długiego czasu Hortex wprowadził „Makarony na patelnię”:
Tagliatelle z sosem szpinakowym – harmonijne połączenie tagliatelli z pysznym sosem ze szpinakiem, na bazie śmietany, gorgonzoli z przyprawami oraz cebulą i pieczarkami;
Penne Napoletana – doskonała kompozycja penne z suszonymi pomidorami, delikatną cukinią, słodką kukurydzą i papryką oraz z sosem na bazie dojrzałych pomidorów, śmietany, pikantnej cebuli oraz podkreślających smak przypraw;
Spaghetti Carbonara – wyjątkowe połączenie spaghetti z chrupiącym brokułem, zielonym groszkiem, suszonym pomidorem i cebulką w aromatycznym w śmietanowym sosie z wędzonym boczkiem i przyprawami;
Farfalle z sosem Bolognese – klasyczne połączenie – farfalli ze starannie doprawionym pomidorowo-mięsnym sosem z dodatkiem chrupiącej marchewki, cebuli i pieczarek.
Podobnie, jak wszystkie mrożonki Hortex, Makarony na patelnię nie zawierają konserwantów, barwników, ani wzmacniaczy smaku.
Informacje prasowe
Pyszne kompozycje makaronów i warzyw, z dodatkiem doskonale doprawionych sosów. Dla smakoszy szpinaku przygotowano Tagliatelle z sosem szpinakowym, dla wielbicieli ostrzejszych smaków pyszne Penne Napoletana, a dla tych którzy uwielbiają mięsne dodatki aromatyczne Spaghetti Carbonara lub Farfalle z sosem Bolognese. A to wszystko w 10 minut!
We Włoszech makaron pojawił się już w Średniowieczu, a wraz z genueńskimi kupcami dotarł do całej Europy. Pierwszy suchy (czyli taki jak kupujemy) makaron stworzono z myślą o marynarzach, którzy zabierali go w długie rejsy. Suszony makaron był wynalazkiem miast portowych, wspierał średniowieczny handel i przyczynił się do sukcesu włoskiego renesansu. Zapasy makaronu znajdowały się na statkach Nińa, Pinta i Santa Maria, prawdopodobnie także dzięki nim genueński żeglarz - Krzysztof Kolumb zdołał dotrzeć do Ameryki.
Równie barwne jak anegdoty z historii, są nazwy makaronów – często zależą od ich kształtów i fantazji autora i tak mamy od: sznureczków – spaghetti, piór – penne, motyli – farfalle, cięcia - tagliatelle. A poszczególne kształty doskonale komponują się z konkretnymi sosami, ale to już kolejna historia…
Zainspirowany kuchnią włoską, znając gusta polskich konsumentów oraz ich zamiłowanie do dobrego jedzenia, ale także nie spędzania w kuchni zbyt długiego czasu Hortex wprowadził „Makarony na patelnię”:
Tagliatelle z sosem szpinakowym – harmonijne połączenie tagliatelli z pysznym sosem ze szpinakiem, na bazie śmietany, gorgonzoli z przyprawami oraz cebulą i pieczarkami;
Penne Napoletana – doskonała kompozycja penne z suszonymi pomidorami, delikatną cukinią, słodką kukurydzą i papryką oraz z sosem na bazie dojrzałych pomidorów, śmietany, pikantnej cebuli oraz podkreślających smak przypraw;
Spaghetti Carbonara – wyjątkowe połączenie spaghetti z chrupiącym brokułem, zielonym groszkiem, suszonym pomidorem i cebulką w aromatycznym w śmietanowym sosie z wędzonym boczkiem i przyprawami;
Farfalle z sosem Bolognese – klasyczne połączenie – farfalli ze starannie doprawionym pomidorowo-mięsnym sosem z dodatkiem chrupiącej marchewki, cebuli i pieczarek.
Podobnie, jak wszystkie mrożonki Hortex, Makarony na patelnię nie zawierają konserwantów, barwników, ani wzmacniaczy smaku.
Informacje prasowe