- aby ciasto drożdżowe wyrosło należy pamiętać, by wszystkie składniki miały miały temperaturę pokojową.
- jeśli chcemy by ciasto ładnie wyrosło należy je odstawić w ciepłym miejscu i chronić przed przeciągiem. Najlepiej więc nakryć je czystą ściereczką kuchenną.
- ciasto drożdżowe wkładamy do nagrzanego piekarnika do 190-200 stopni C i po około 10-15 minutach zmniejszamy temperaturę pieczenia do 170-160 stopni C, dzięki temu ciasto ładnie się upiecze i nie opadnie po upieczeniu.
- czas pieczenia ciasta drożdżowego zależy przede wszystkim od jego wielkości. Sprawdzamy je za pomocą drewnianego patyczka, którym ciasto nakłuwamy jeśli po wyjęciu patyczek jest suchy, znaczy to, że ciasto jest gotowe. Upieczone ciasto po upieczeniu zostawiamy w temperaturze pokojowej, Jeszcze ciepłe wyjmujemy z formy.
- zamrożone surowe ciasto można przechowywać około 3 miesięcy. Zamraża się ciasto nie wyrośnięte. Rozmrażamy je około 3 - 4 godzin w pokojowej temperaturze i następnie postępujemy jak ze świeżo przyrządzonym ciastem.
- jeśli chcemy by ciasto ładnie wyrosło należy je odstawić w ciepłym miejscu i chronić przed przeciągiem. Najlepiej więc nakryć je czystą ściereczką kuchenną.
- ciasto drożdżowe wkładamy do nagrzanego piekarnika do 190-200 stopni C i po około 10-15 minutach zmniejszamy temperaturę pieczenia do 170-160 stopni C, dzięki temu ciasto ładnie się upiecze i nie opadnie po upieczeniu.
- czas pieczenia ciasta drożdżowego zależy przede wszystkim od jego wielkości. Sprawdzamy je za pomocą drewnianego patyczka, którym ciasto nakłuwamy jeśli po wyjęciu patyczek jest suchy, znaczy to, że ciasto jest gotowe. Upieczone ciasto po upieczeniu zostawiamy w temperaturze pokojowej, Jeszcze ciepłe wyjmujemy z formy.
- zamrożone surowe ciasto można przechowywać około 3 miesięcy. Zamraża się ciasto nie wyrośnięte. Rozmrażamy je około 3 - 4 godzin w pokojowej temperaturze i następnie postępujemy jak ze świeżo przyrządzonym ciastem.