Pokuta tybetańska jest formą jednodniowej głodówki, w trakcie której pijemy wyłącznie wywar z jarzyn i kartofli w łupinach. Sposób przyrządzenia: w 2,5 litra wody ugotować 2 marchewki, 3 pietruszki, 3 cebule, seler oraz 2 pory z zielonymi częściami. Oddzielnie ugotować kilogram kartofli w łupinach. Połączyć oba wywary i dopełnić wodą do 3,5 litra. Wywar doprawić majerankiem, cząbrem lub innymi ziołami i wypij w ciągu dnia. Głodówki tej nie wolno stosować w przypadku wrzodów żołądka i cukrzycy. Przeprowadzona 4 razy w miesiącu pozwala schudnąć 4 kg. Odtruwające owoce Świeże owoce lub w postaci soków ułatwiają przyswajanie pożywienia i pobudzają wydalanie produktów przemiany materii. Np. zjadany na czczo grejpfrut ułatwia przyswajanie białek, tłuszczy i węglowodanów, a kwas z cytryny rozpuszcza złogi kwasu moczowego.