„Do serów trzeba dobierać rzeczy chrupkie, coś czego ser nie ma” - doradza Gieno Mientkewicz w kolejnym magazynie Akademii Smaku Siemens: Sery – dojrzała fascynacja.
Mogą to być na przykład prażone orzechy, ale warto łączyć też sery z ziarnami, możemy je wcześniej podprażyć na suchej patelni, by podkreślić ich smak i nadać im większej chrupkości. Przy dobieraniu dodatków zwróćmy uwagę nie tylko na ich smak, ale też strukturę.
Czym właściwie są sery zagrodowe?
Gieno Mientkiewicz to twórca pojęcia „sery zagrodowe”, które określa sery pochodzące z małych przydomowych wytwórni z terenów całej Polski. W magazynie Gieno wprowadza nas w świat serów takich jak kozia rura, kozia chałwa, biały książe czy pijana koza.
Co oprócz tego? Pyszne przepisy szefa kuchni Konrada Birka – krem z pieczonych pomidorów z ziołami i dojrzewającym serem comte, dorsz na szpinaku w sosie z sera pleśniowego czy deser z kremowego koziego sera z galaretką i kruszonką orzechową, zapraszamy do lektury!
Odkryj aromatyczny świat serów!
Największy znawca serów w Polsce Gieno Mientkiewicz odsłania przed nami wszystkie tajemnice serów. Dowiedzcie się jak je podawać i jak jeść, oprócz tego pyszne przepisy Konrada Birka – magazyn Akademii Smaku Siemens.
ocena: 5/5 głosów: 4