Roquefort
Kraj pochodzenia: Francja
Rodzaj mleka: Owcze
Czas dojrzewania: Przynajmniej 5 miesięcy
Smak: Niebieskie plamki na tym serze to pleśń Penicillium roquefort, występująca w naturze w jaskiniach przy miejscowości Roquefort. W dotyku wilgotny, kruszy się pod palcami. Ma charakterystyczny, ostry i słony smak. Zdecydowanie ser nie dla wszystkich, ale ci którym smakuje są zawsze pod dużym wrażeniem.
Ma szerokie zastosowanie kulinarne – jedzony samodzielnie albo jako dodatek do sosów, sałatek czy mięs. Niektórzy mówią, że doskonale łączy się z czekoladą.
Cambembert
Kraj: Francja (Normandia)
Mleko: Krowie
Dojrzewanie: Przynajmniej 3 tygodnie
Smak: Łagodny, lekko słony, z "wiekiem" wyostrza się. Doskonale sprawdza się jak przystawka, dobrze komponuje się z owocami.
Mozzarella
Kraj: Włochy (Kampania)
Mleko: Krowie lub bawole
Dojrzewanie: Brak
Smak: Mozzarella to świeży ser wyrabiany z mleka bawolego (mozzarella di bufala) lub krowiego (mozzarella fior di latte). Powstaje poprzez ugniatanie i rozciąganie masy serowej w wodzie lub serwatce.
Jego największe atuty to kremowy smak i delikatna faktura. Po roztopieniu ciągnie się, dlatego jest doskonałym dodatkiem do pizzy, lazanii, ale świetnie sprawdza się też w sałatkach lub jako zwykła przekąska, polana oliwą i obsypana solą i pieprzem, a także w kanapkach.
Emmentaler
Kraj: Szwajcaria
Mleko: Krowie
Dojrzewanie: Przynajmniej 4 miesiące
Kiedy mówimy o „serze szwajcarskim” to właśnie ementaler najczęściej mamy na myśli. Uważany za ser rodem z Alp, górski – czyli z mleka krów jedzących zieloną, alpejską trawę.
Dziury w serze to zasługa dwutlenku węgla, który powstaje dzięki działaniu bakterii i kwasu mlekowego.
W smaku słodkawy, lekko pikantny. Doskonale się topi, dlatego nadaje się fondue, grillowanych potraw i zapiekanek.
Cheddar
Kraj: Anglia
Mleko: Krowie
Dojrzewanie: Nie ma minimalnej granicy, ale dobry cheddar dojrzewa przynajmniej rok.
Smak: Cheddar to ser z mleka krowiego rodem z Sommerset w Anglii. W języku angielskim słowo "cheddar" to nie tylko rzeczownik, ale i czasownik. "To cheddar", czyli czedarowanie oznacza z grubsza do procesu podczas wyrobu sera, kiedy twaróg z mleka jest wtłaczany w formy. Bloki serów są przechowywane leżąc jeden na drugim, aby pozbyć się jak najwięcej wilgoci.
Cheddar jest suchym serem, kruszy się łatwo, o głębokim, ostrym, lekko orzechowym smaku. Sery "w stylu" cheddara różnią się znacznie między sobą, warto przy jego próbowaniu zapoznać się z opinią fachowca.
Doskonały w kanapkach, grillowany i w zapiekankach.
Gouda
Kraj: Holandia
Mleko: Krowie
Dojrzewanie: Przynajmniej miesiąc, ale najlepsze mają około roku.
Smak: Gouda jest twardym holenderskim serem z krowiego mleka. Podobnie jak cheddar, również rodzaje goudy różnią się smakiem od łagodnych po te mocne w smaku. Dojrzała gouda ma charakterystyczne kryszałtki, które lekko "chrupią" w ustach. Zawdzięcza to kryształkom wapnia.
Młodsze odmiany goudy śmiało można topić, a te dojrzalsze zetrzeć nad sałatką albo zapiekanką. Te najbardziej dojrzałe natomiast doskonale sprawdzają się też jako deser.
Najdroższe sery świata znajdziecie pod tym linkiem >>>
Taleggio
Kraj: Włochy (Lombardia)
Mleko: Krowie
Dojrzewanie: Od półtora do dwóch i pół miesiąca.
Smak: Jeden z najstarszych serów Europy, średniowieczni mnisi regularnie zmywali z serów wszelkie oznaki pleśni, co skutkowało rozwoje innych bakterii. Te ostatnie przyczyniają sie do charakterystycznego zapachu sera i wyraźnego smaku. Taleggio pachnie trochę jak., stiopy.
Parmigiano-Reggiano
Kraj: Włochy
Mleko: Krowie
Dojrzewanie: Przynajmniej 12 miesięcy.
Smak: Istnieje wiele rodzajów twardych serów, sprzedawanych jako parmezan, nie można mylić z nimi jednak Parmigiano-Reggiano. Ser ten może być produkowany tylko w Emilia-Romagnia i Lombardii. Dojrzewa od roku do trzech lat, jest twardy, suchy, chrupki i głęboki smak.
Najlepszy starty nad sałatkami, makaronami, zupami, którym dodaje niesamowitego aromatu.
Jaki ser jest Wasz ulubiony i brakuje go na tej liście? Napiszcie w komentarzach!
Kraj pochodzenia: Francja
Rodzaj mleka: Owcze
Czas dojrzewania: Przynajmniej 5 miesięcy
Smak: Niebieskie plamki na tym serze to pleśń Penicillium roquefort, występująca w naturze w jaskiniach przy miejscowości Roquefort. W dotyku wilgotny, kruszy się pod palcami. Ma charakterystyczny, ostry i słony smak. Zdecydowanie ser nie dla wszystkich, ale ci którym smakuje są zawsze pod dużym wrażeniem.
Ma szerokie zastosowanie kulinarne – jedzony samodzielnie albo jako dodatek do sosów, sałatek czy mięs. Niektórzy mówią, że doskonale łączy się z czekoladą.
Cambembert
Kraj: Francja (Normandia)
Mleko: Krowie
Dojrzewanie: Przynajmniej 3 tygodnie
Smak: Łagodny, lekko słony, z "wiekiem" wyostrza się. Doskonale sprawdza się jak przystawka, dobrze komponuje się z owocami.
Mozzarella
Kraj: Włochy (Kampania)
Mleko: Krowie lub bawole
Dojrzewanie: Brak
Smak: Mozzarella to świeży ser wyrabiany z mleka bawolego (mozzarella di bufala) lub krowiego (mozzarella fior di latte). Powstaje poprzez ugniatanie i rozciąganie masy serowej w wodzie lub serwatce.
Jego największe atuty to kremowy smak i delikatna faktura. Po roztopieniu ciągnie się, dlatego jest doskonałym dodatkiem do pizzy, lazanii, ale świetnie sprawdza się też w sałatkach lub jako zwykła przekąska, polana oliwą i obsypana solą i pieprzem, a także w kanapkach.
Emmentaler
Kraj: Szwajcaria
Mleko: Krowie
Dojrzewanie: Przynajmniej 4 miesiące
Kiedy mówimy o „serze szwajcarskim” to właśnie ementaler najczęściej mamy na myśli. Uważany za ser rodem z Alp, górski – czyli z mleka krów jedzących zieloną, alpejską trawę.
Dziury w serze to zasługa dwutlenku węgla, który powstaje dzięki działaniu bakterii i kwasu mlekowego.
W smaku słodkawy, lekko pikantny. Doskonale się topi, dlatego nadaje się fondue, grillowanych potraw i zapiekanek.
Cheddar
Kraj: Anglia
Mleko: Krowie
Dojrzewanie: Nie ma minimalnej granicy, ale dobry cheddar dojrzewa przynajmniej rok.
Smak: Cheddar to ser z mleka krowiego rodem z Sommerset w Anglii. W języku angielskim słowo "cheddar" to nie tylko rzeczownik, ale i czasownik. "To cheddar", czyli czedarowanie oznacza z grubsza do procesu podczas wyrobu sera, kiedy twaróg z mleka jest wtłaczany w formy. Bloki serów są przechowywane leżąc jeden na drugim, aby pozbyć się jak najwięcej wilgoci.
Cheddar jest suchym serem, kruszy się łatwo, o głębokim, ostrym, lekko orzechowym smaku. Sery "w stylu" cheddara różnią się znacznie między sobą, warto przy jego próbowaniu zapoznać się z opinią fachowca.
Doskonały w kanapkach, grillowany i w zapiekankach.
Gouda
Kraj: Holandia
Mleko: Krowie
Dojrzewanie: Przynajmniej miesiąc, ale najlepsze mają około roku.
Smak: Gouda jest twardym holenderskim serem z krowiego mleka. Podobnie jak cheddar, również rodzaje goudy różnią się smakiem od łagodnych po te mocne w smaku. Dojrzała gouda ma charakterystyczne kryszałtki, które lekko "chrupią" w ustach. Zawdzięcza to kryształkom wapnia.
Młodsze odmiany goudy śmiało można topić, a te dojrzalsze zetrzeć nad sałatką albo zapiekanką. Te najbardziej dojrzałe natomiast doskonale sprawdzają się też jako deser.
Najdroższe sery świata znajdziecie pod tym linkiem >>>
Taleggio
Kraj: Włochy (Lombardia)
Mleko: Krowie
Dojrzewanie: Od półtora do dwóch i pół miesiąca.
Smak: Jeden z najstarszych serów Europy, średniowieczni mnisi regularnie zmywali z serów wszelkie oznaki pleśni, co skutkowało rozwoje innych bakterii. Te ostatnie przyczyniają sie do charakterystycznego zapachu sera i wyraźnego smaku. Taleggio pachnie trochę jak., stiopy.
Parmigiano-Reggiano
Kraj: Włochy
Mleko: Krowie
Dojrzewanie: Przynajmniej 12 miesięcy.
Smak: Istnieje wiele rodzajów twardych serów, sprzedawanych jako parmezan, nie można mylić z nimi jednak Parmigiano-Reggiano. Ser ten może być produkowany tylko w Emilia-Romagnia i Lombardii. Dojrzewa od roku do trzech lat, jest twardy, suchy, chrupki i głęboki smak.
Najlepszy starty nad sałatkami, makaronami, zupami, którym dodaje niesamowitego aromatu.
Jaki ser jest Wasz ulubiony i brakuje go na tej liście? Napiszcie w komentarzach!
Babciagramolka
kołczu
Jestem tez wielkim fanem Gieno Mientkiewicza :)
Co do samej listy serów bez dwóch zdań musi zostać rozbudowana :)
Babciagramolka napisał(a):
2milutka
kołczu
2milutka napisał(a):
Polpal