"Zielone Świątki w skansenie" w Tokarni Muzeum Wsi Kieleckiej
12 czerwca, Tokarnia
Występy zespołów "Jędrusie", "Chmielnikers" i Kapeli Świętokrzyskiej, degustacja potraw regionalnych przygotowanych przez członków sieci „Kulinarne Dziedzictwo - Świętokrzyskie”, pokazy wypieku chleba metodą tradycyjną , prezentacje twórców ludowych – to tylko niektóre atrakcje, jakie czekają na gości w Parku Etnograficznym w Tokarni na pikniku rodzinnym „Zielone Świątki w skansenie. Kulinarne Dziedzictwo”. Podczas imprezy rozstrzygnięty zostanie konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów”. Przedsięwzięciu patronuje marszałek Adam Jarubas.
Organizatorami XI edycji Konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów” są Urząd Marszałkowski Województwa Świętokrzyskiego i Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach przy współpracy Muzeum Wsi Kieleckiej. Konkurs promuje tradycyjne produkty i potrawy, udowadnia jak bogata, różnorodna i oryginalna siła drzemie w polskiej wsi. Podkreśla tradycję kulinarną, która może stać się osobliwością regionu, stanowić jego wizytówkę i atrakcję turystyczną a także może służyć do budowy marki regionu i jej promocji.
Podczas imprezy członkom Sieci Dziedzictwo Kulinarne Świętokrzyskie wręczone zostaną certyfikaty, a producentom produktów tradycyjnych Laury Tradycji. Piknikowi towarzyszyć będzie kiermasz rękodzieła ludowego, dawne gry i zabawy ludowe, pokazy ginących zawodów, przejażdżki bryczką i na kucyku.
Początek imprezy - godz. 11.00.
Muzeum Narodowe Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie
Zaprasza na FESTIWAL ZIELONOŚWIĄTKOWY
Niedziela 12 czerwca, godz. 1100 - 1700
Program:
11.00-11.15 otwarcie festynu,powitanie gości
11.15-11.30 pokaz wyrobu
11.30-12.30 sypanie kobierców kwiatowych
12.30-12.45 korowód smolarzy
12.45-13.00 konkursy dla dzieci
13.00-13.25 parada umajonych wołów
13.25-13.45 występ zespołu koła seniorów z Władysławowa
13.45-14.00 korowód smolarzy
14.00-14.30 konkursy dla dzieci i dorosłych
14.30-15.00 pokaz strzyżenia owiec
15.00-15.15 konkursy dla dzieci
15.15-15.30 korowód smolarzy
15.30–15.45 konkurs dojenia krowy
15.45–16.00 konkursy dla dzieci i dorosłych
16.00-17.00 koncert Leny Piękniewskiej z zespołem
Atrakcje:
* koncert wokalistki Leny Piękniewskiej z zespołem
* zwiedzanie wystawy czasowej pt. „Świat lat dziecięcych... Jak kręcą nas zabawki”
* pokazy zwyczajów i obrzędów zielonoświątkowych: korowód
smolarzy, parada umajonych wołów
* wystawa dzwonków pasterskich i przyrządów do
wyczesywania zwierząt
* wystawa zwierząt gospodarskich
* prezentacja ziół i obrzędów związanych z czasem wiosny i
nocy sobótkowej
* Kraina Dziecka - gry, quizy i konkursy dla dzieci i dorosłych
* przejażdżki bryczką i na kucyku
* pokazy wypieku chleba w tradycyjnych wiejskich piecach
* pokaz wyrobu świec z naturalnego wosku
* kiermasz rękodzieła ludowego i wyrobów rzemieślniczych
* liczne stanowiska handlowe i gastronomiczne
* interaktywne warsztaty découpage’u i scrapbookingu
12 czerwca, Tokarnia
Występy zespołów "Jędrusie", "Chmielnikers" i Kapeli Świętokrzyskiej, degustacja potraw regionalnych przygotowanych przez członków sieci „Kulinarne Dziedzictwo - Świętokrzyskie”, pokazy wypieku chleba metodą tradycyjną , prezentacje twórców ludowych – to tylko niektóre atrakcje, jakie czekają na gości w Parku Etnograficznym w Tokarni na pikniku rodzinnym „Zielone Świątki w skansenie. Kulinarne Dziedzictwo”. Podczas imprezy rozstrzygnięty zostanie konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów”. Przedsięwzięciu patronuje marszałek Adam Jarubas.
Organizatorami XI edycji Konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów” są Urząd Marszałkowski Województwa Świętokrzyskiego i Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach przy współpracy Muzeum Wsi Kieleckiej. Konkurs promuje tradycyjne produkty i potrawy, udowadnia jak bogata, różnorodna i oryginalna siła drzemie w polskiej wsi. Podkreśla tradycję kulinarną, która może stać się osobliwością regionu, stanowić jego wizytówkę i atrakcję turystyczną a także może służyć do budowy marki regionu i jej promocji.
Podczas imprezy członkom Sieci Dziedzictwo Kulinarne Świętokrzyskie wręczone zostaną certyfikaty, a producentom produktów tradycyjnych Laury Tradycji. Piknikowi towarzyszyć będzie kiermasz rękodzieła ludowego, dawne gry i zabawy ludowe, pokazy ginących zawodów, przejażdżki bryczką i na kucyku.
Początek imprezy - godz. 11.00.
Muzeum Narodowe Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie
Zaprasza na FESTIWAL ZIELONOŚWIĄTKOWY
Niedziela 12 czerwca, godz. 1100 - 1700
Program:
11.00-11.15 otwarcie festynu,powitanie gości
11.15-11.30 pokaz wyrobu
11.30-12.30 sypanie kobierców kwiatowych
12.30-12.45 korowód smolarzy
12.45-13.00 konkursy dla dzieci
13.00-13.25 parada umajonych wołów
13.25-13.45 występ zespołu koła seniorów z Władysławowa
13.45-14.00 korowód smolarzy
14.00-14.30 konkursy dla dzieci i dorosłych
14.30-15.00 pokaz strzyżenia owiec
15.00-15.15 konkursy dla dzieci
15.15-15.30 korowód smolarzy
15.30–15.45 konkurs dojenia krowy
15.45–16.00 konkursy dla dzieci i dorosłych
16.00-17.00 koncert Leny Piękniewskiej z zespołem
Atrakcje:
* koncert wokalistki Leny Piękniewskiej z zespołem
* zwiedzanie wystawy czasowej pt. „Świat lat dziecięcych... Jak kręcą nas zabawki”
* pokazy zwyczajów i obrzędów zielonoświątkowych: korowód
smolarzy, parada umajonych wołów
* wystawa dzwonków pasterskich i przyrządów do
wyczesywania zwierząt
* wystawa zwierząt gospodarskich
* prezentacja ziół i obrzędów związanych z czasem wiosny i
nocy sobótkowej
* Kraina Dziecka - gry, quizy i konkursy dla dzieci i dorosłych
* przejażdżki bryczką i na kucyku
* pokazy wypieku chleba w tradycyjnych wiejskich piecach
* pokaz wyrobu świec z naturalnego wosku
* kiermasz rękodzieła ludowego i wyrobów rzemieślniczych
* liczne stanowiska handlowe i gastronomiczne
* interaktywne warsztaty découpage’u i scrapbookingu