Sery amerykańskie

Wszystko, no - może prawie wszystko, o serach powstałych w USA.

         
ocena: 5/5 głosów: 2
Sery amerykańskie
Jest to lista serów typowo amerykańskich. Lista wyklucza specyficzne marki sera chyba, że dana marka jest też odmianą sera. Dodatkowo wiele innych serów typu europejskiego jest robionych w USA, takich jak Brie, Cheddar, Gouda, mozzarella. Poza tym wiele lokalnych mleczarni w kraju produkuje sery unikalne. Wiele odmian serów amerykańskich jest spokrewnionych z serami europejskimi ze zmienionymi nieco recepturami produkcji i z nazwami europejsko-brzmiącymi, jak np. Swiss cheese, którego normalnie nie produkują i nie można znaleźć w Szwajcarii. Blisko połowa serów produkowanych w USA pochodzi z dwóch stanów: Wisconsin i Kalifornia.

Bergenost

Potrójnie-śmietanowy ser w stylu norweskim, produkowany w Corfu, stan Nowy Jork, z użyciem norweskich kultur bakteryjnych, wyróżniający się zieloną skórką woskową. Ser ten wygrał złoty medal w 1999 roku w konkursie New York State Fair Cheese Contest. Bergenost jest serem półmiękkim o łagodnym smaku z nutką kwaśności.

Brick (cegła)

Ser pochodzi ze stanu Wisconsin, uformowany w kształcie dużej cegły, kolor jasno żółty lub biały, ma słodki i łagodny zapach, który zmienia się w mocniejszy gdy ser dojrzewa, łatwo się kruszy. Proces produkcji pochodzi od amerykańskiego białego cheddaru lecz w nieco wyższej temperaturze czego rezultatem jest marginalnie wyższa zawartość tłuszczu.

Caprizella

Ser z mleka koziego, produkowany w stanie Washington na małej farmie o nazwie The Little Brown Farm położonej na wyspie Whidbey Island. Około 30 kóz i kilka owiec na dwóch hektarach i ser o najładniejszej nazwie na świecie. Ser ten powstał aby zastąpić mozzarellę, która normalnie jest robiona z mleka krowiego lub bawolego lecz mająca niezbyt zadowalający smak gdy robiona z mleka koziego.

Vicky Brown z mężem spędzili 18 miesięcy na stworzenie tego sera z pomocą jednego wytwórcy sera i dwóch sprzedawców sera. Ser ten okazał się dużym sukcesem i z przyjemnością dodam, że Vicky powiedziała mi, że już niedługo dostępna będzie dojrzała wersja tego sera. Vicky podpowiada, że jej ulubionym użyciem sera jest połączenie go z pomidorami i bazylią i lekko roztopiony na crostini lub grzankach. Również doskonale pasuje z kwaskowymi, białymi winami.

                                         https://gotujmy.pl/work/privateimages/sources/2013/10/01/imgDBhNUv.jpg

Cheese curds - twaróg

Ser ten to kawałki powstałe w kwaśnym mleku. Używany głównie w północno-wschodniej i środkowo-zachodniej części USA i w prowincji Quebec w Kanadzie, czasem nazywany "squeaky cheese" - "serem skrzypiącym" dlatego bo kawałki sera skrzypią na zębach w czasie jedzenia. Ser ten jest mało znany poza bliskim okręgiem mleczarni produkującej go bo powinien być spożywany w ciągu kilku godzin od czasu produkcji, używany w wielu regionalnych przepisach lub jako przekąska, również smażony w głębokim oleju.

Colby

Colby jest serem z mleka krowiego. Joseph F. Steinwand stworzył nowy rodzaj sera w jego ojca fabryce sera w 1874 roku niedaleko Colby, stan Wisconsin. Ser otrzymał nazwę wioski, która była założona 3 lata wcześniej. Pomimo, że ser jest ciągle sprzedawany, obecnie nie jest on produkowany w Colby. Festiwal upamiętniający ten ser odbywa się w połowie lipca, gdzie wszystkie stoiska oferują darmowe próbki sera Colby jak i bison burgery i shake mleczny z lodami. Colby jest podobny do sera Cheddar ale jest bardziej miękki, wilgotniejszy i łagodniejszy. Na wyprodukowanie 1 kg sera potrzebne jest ponad 8 litrów mleka.

             

Colby-Jack

Colby-Jack powstaje z mieszanki serów Colby i Monterey Jack tworząc wygląd marmurkowy i nazywany jest Colby-Jack (Colby Jack) lub Co-Jack (Cojack).

Cougar Gold

Ser Cougar Gold jest produkowany w mleczarni Uniwersytetu Stanu Waszyngton (Washington State University), tak jak i inne sery tam produkowane, jest on sprzedawany wyłącznie w puszkach o wadze 30 uncji (ok. 850 g). Cougar Gold jest to biały, ostry cheddar o intensywnym smaku, który dojrzewa co najmniej rok. Maskotką uniwersytetu jest cougar (puma), ich nick to Cougars - stąd więc nazwa sera. WSU produkuje 8 smaków tego sera, Cougar Gold jest jednym z nich. Ser otrzymał złoty medal w 2006 roku i srebrny w r. 2000 jak i kilka innych wcześniejszych wyróżnień.

                    https://gotujmy.pl/work/privateimages/sources/2013/10/01/imgLLVjTA.jpg

Inne sery produkowane w WSU to:

Natural Cheddar (tradycyjny cheddar w stylu amerykańskim w kolorze pomarańczowym), Smoky Cheddar (wędzony), Viking (kremowo-biały, pół-miękki ser o delikatnym smaku), Dill Garlic (ser Viking z dodatkiem kopru i czosnku), Sweet Basil (Viking z dodatkiem bazylii), Hot Pepper (Viking z dodatkiem jalapeño), Crimson Fire! (Viking ze zmniejszoną zawartością tłuszczu i ze zwiększoną zawartością papryk jalapeño i cayenne) i sezonowy smak dostępny tylko przez krótki okres zaczynając od września Cracked Pepper & Chive (kruszony pieprz i szczypiorek).

Cream cheese (ser śmietanowy)

Wczesne prototypy tego sera datują się do 1583 roku w Anglii i 1651 we Francji, w USA przepisy można było znaleźć w książkach i gazetach w połowie osiemnastego wieku. Pierwsza masowa produkcja ruszyła w 1873 roku w Chester, stan Nowy Jork. W 1880 roku stworzono markę sera - Philadelphia Cream Cheese stąd, że Philadelphia miała reputację na ten ser. Na początku 20-go wieku produkowano ser śmietanowy pod wieloma różnymi markami - Star, Double Cream, Eagle, Empire, Mohican, Monroe Cheese Co., Nabob. W Hiszpanii i Meksyku ser często jest nazywany queso filadelfia.