Ogólne zasady gotowania na parze

Kilka wskazówek dla początkujących (i nie tylko).

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Ogólne zasady gotowania na parze
1. Nakładka lub sito muszą być umieszczone co najmniej 2 cm nad powierzchnią wrzątku tak, aby woda nie dotykała jedzenia.

2. Jeżeli cała woda wyparuje, należy uzupełnić ją wrzątkiem.

3. Pokrywka powinna być dobrze dopasowana, aby nie tracić ciepła w garnku, gdyż powoduje to wydłużenie czasu gotowania i utratę cennych witamin.

4. Składniki mrożone trzeba rozmrozić przed gotowaniem.

5. Czas gotowania liczymy od momentu zagotowania się wody.

6. Pomiędzy kawałkami jedzenia zostawiamy wolne miejsce, aby para mogła swobodnie krążyć.

7. Warzywa staramy się gotować całe lub w jak największych częściach, gdyż każde uszkodzenie skórki powoduje utratę składników mineralnych i witamin.

8. Poszczególne kawałki potrawy gotowane na jednym poziomie obok siebie powinny być zbliżonej wielkości, alby ugotowały się w jednym czasie.

9. Do gotowania na parze wybieramy świeże warzywa, które nie mają wad i uszkodzeń na powierzchni skórki.

10. Mięso gotowane na parze powinno być chude i delikatne, ponieważ nie wymaga ono wtedy długiego gotowania.

11. Wodę z gotowania na parze można użyć jako bazę do sosów lub zup.