Tea time

Owocowa, zielona, biała, zielona... Rodzajów herbat jest mnóstwo, ale czy wiesz, jakie która ma właściwości?

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Tea time
Z pewnością słyszałaś o angielskim five o’clock, kiedy to mieszkańcy Wysp Brytyjskich powinni wypić herbatę. Napój, który uwielbiany jest przez wiele narodów. W Polsce raczej nie wyobrażamy sobie życia bez herbaty. Dlaczego jest tak popularna i czy jest zdrowa?
 
Na zdrowie
W herbacie znajduje się wiele witamin, minerałów czy związków, jak np. polifenole, które zawierają antyoksydanty opóźniające procesy starzenia. Herbata od dawna uważana jest za uniwersalny lek. Zgodnie z chińską filozofią napój ten może pomagać przy dolegliwościach żołądkowych, problemach z sercem, poprawiać nastrój, minimalizować efekty przeziębienia i wiele innych schorzeń.
 
Warto pamiętać, że najwięcej witamin, minerałów czy związków znajduje się nie w herbacie w torebkach, ale w suszu.
 
Herbata ma nie tylko korzystny wpływ na zdrowie, ale i nasz nastrój. Kto z nas nie lubi usiąść w fotelu i delektować się smakiem herbaty i unoszącym się z kubka aromatem...
 
Jaką wybrać?
Najpopularniejszą i powszechnie parzoną jest herbata czarna. Nie będziemy jednak już o niej pisać. Skupimy się na innych, równie smacznych (a może i lepszych?).
 
Oto nasze propozycje:
  • zielona – istnieje wiele rodzajów zielonej herbaty. Klasyczna nazywana jest China Sencha i jest produkowana w Chinach. Ma ładną, zielonkawą barwę, delikatny smak. Polecana jest do picia szczególnie po posiłkach ze względu na dobroczynny wpływ na układ pokarmowy.
  • chińska jaśminowa – to zielona herbata z gatunku sencha, do której dodano kwiaty jaśminu. Ma delikatny smak i przyjemną woń. Polecana do picia również u osób z przeróżnymi infekcjami.
  • Kwiat hibiskusa – kwaskowaty smak, ciemnoczerwony kolor... Idealna na wzmocnienie odporności. Uwaga! Zapobiega zatrzymywaniu wody w organizmie. Herbatę z hibiskusa można pić ciepłą (idealna przy infekcjach) lub chłodną (orzeźwia).
  • Dzika róża – smak i kolor podobne do napoju z hibiskusa. Herbata ta zawiera dużo witaminy C, dzięki czemu pomaga wzmocnić odporność organizmu.
  • Owocowa z żurawiną – jest to mieszanka przeróżnych owoców. Znaleźć się w niej mogą: kwiat hibiskusa, jabłko, kwiat dzikiej róży, a nawet marchewka. Jednak głównym składnikiem pozostaje żurawina.
  • Pu Erh – powszechnie uznawana jest za czerwoną herbatę. Ma bardzo wyrazisty, mocny smak i ciemną barwę. Znana jest ze swoich właściwości wspomagających odchudzanie.
  • Pu Erh Hawaii – to czerwona herbata z dodatkiem tropikalnych owoców, jak ananas, kwiat słonecznika czy płatki róży.
  • Herbata z pokrzywy – brzmi nieco dziwnie? Uwierz, że od czasu do czasu warto napić się naparu z tej rośliny. Ma bardzo wyrazisty smak i zbawienne działanie na nasze zdrowie. Przede wszystkim działa moczopędnie, obniża poziom cukru we krwi, likwiduje stres, wzmacnia odporność...
 
 
Rodzajów herbat jest naprawdę wiele i nie sposób wymienić wszystkie. Przy wyborze odpowiedniej herbaty warto pamiętać nie tylko o jej walorach smakowych, ale także o korzystnym wpływie na zdrowie. Jeśli zaparzona herbata ma zbyt mocny, cierpki, wyrazisty smak – możesz dodać do niej odrobinę miodu, brązowego cukru czy soku z cytryny.