Ogórek jest nam dobrze znanym warzywem, można go spotkać prawie w każdym ogrodzie warzywnym czy szklarni. Choć ogórek jest bardzo popularny jego wartość odżywcza jest nie duża, ma on mało witamin i mikroelementów. Warzywo to ma mało kalorii (1 kg ogórków to 150 kcal).
Ciekawe jest to, że ogórek zawiera kwasy, które nie pozwalają węglowodanom przekształcić się w tłuszcz, dlatego też jest on pomocny osobom, które chcą zrzucić zbędne kilogramy. na koniec kilka porad jak odpowiednio wybrać i przechowywać ogórek:
1) Kupując ogórek należy zwracać uwagę na jego wygląd. skórka powinna być jednolitego koloru, bez żółtych przebarwień;
2) Ogórek powinien być twardy, ciężki i jędrny;
3) Ogórek jest bardzo wrażliwy, szybko traci swój ładny wygląd i smak. Gdy jest przechowywany w temperaturze +18 stopni lub wyższej szybko się psuje i więdnie. W lodówce ogórek może leżeć do 5 dób;
4) Najlepiej ogórek przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku czy w woreczku foliowym;
5) Nieumyty ogórek dłużej utrzymuje swoją dobrą "formę", dlatego najlepiej go umyć tuż przed jedzeniem.
Ciekawe jest to, że ogórek zawiera kwasy, które nie pozwalają węglowodanom przekształcić się w tłuszcz, dlatego też jest on pomocny osobom, które chcą zrzucić zbędne kilogramy. na koniec kilka porad jak odpowiednio wybrać i przechowywać ogórek:
1) Kupując ogórek należy zwracać uwagę na jego wygląd. skórka powinna być jednolitego koloru, bez żółtych przebarwień;
2) Ogórek powinien być twardy, ciężki i jędrny;
3) Ogórek jest bardzo wrażliwy, szybko traci swój ładny wygląd i smak. Gdy jest przechowywany w temperaturze +18 stopni lub wyższej szybko się psuje i więdnie. W lodówce ogórek może leżeć do 5 dób;
4) Najlepiej ogórek przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku czy w woreczku foliowym;
5) Nieumyty ogórek dłużej utrzymuje swoją dobrą "formę", dlatego najlepiej go umyć tuż przed jedzeniem.