Miód rzepakowy to jeden z najwcześniej pojawiających się miodów. Już na przełomie kwietnia i maja, gdy tylko zaczyna kwitnąć rzepak, pszczoły zbierają nektar i przetwarzają na ten słodki rarytas. Miód ten posiada bardzo jasną barwę i dość łatwo się krystalizuje. Jest delikatny w smaku i posiada szereg cennych właściwości. Jakich?
Miód rzepakowy - właściwości
Choć praktycznie każdy miód posiada właściwości prozdrowotne, coraz popularniejszy rzepakowy zdaje się bić rekordy w tej dziedzinie. Jeśli zastanawiasz się, jaki miód będzie dobry dla dzieci lub na serce odpowiedź jest prosta – rzepakowy. Dlaczego warto go stosować?
Miód można spożywać praktycznie w każdej postaci – samodzielnie lub jako dodatek do zimnych lub ciepłych napojów. W celach zdrowotnych warto go dodawać do zielonych koktajli, tworząc tym samym mieszankę pełną witamin i minerałów. W przypadku ciepłych napojów warto pamiętać o tym, iż zarówno herbatę, jak i wodę z cytryną, należy najpierw przestudzić. Wysoka temperatura sprawia bowiem, iż miód traci część swoich właściwości a tym samym – nie działa tak pozytywnie na organizm, jakbyśmy chcieli.
Miód rzepakowy - właściwości
Choć praktycznie każdy miód posiada właściwości prozdrowotne, coraz popularniejszy rzepakowy zdaje się bić rekordy w tej dziedzinie. Jeśli zastanawiasz się, jaki miód będzie dobry dla dzieci lub na serce odpowiedź jest prosta – rzepakowy. Dlaczego warto go stosować?
- Serce i układ krwionośny – miód rzepakowy jest znany głównie ze swoich właściwości wzmacniających mięsień sercowy i wspomagających jego pracę. Dodatkowo rozkurcza naczynia wieńcowe, zmniejszając ryzyko zawału i miażdżycy. Dodatkowo pomaga regulować gospodarkę potasu i sodu, dzięki czemu normalizuje ciśnienie i pracę serca.
- Wątroba i nerki – nasze naturalne filtry również potrzebują wspomagania. Miód rzepakowy ułatwia proces odtruwania organizmu, wspomaga trawienie tłuszczów oraz walkę z zapaleniem układu moczowego.
- Odporność – jak każdy miód, również i rzepakowi posiada szereg substancji wspomagających odporność. Dodatkowo działa jak naturalny antybiotyk, dlatego jest zalecany przy infekcjach górnych i dolnych dróg oddechowych.
- Żołądek – miód rzepakowy może zmniejszać dolegliwości towarzyszące wrzodom żołądka i dwunastnicy oraz przeciwdziała zgadze.
- Skóra – miód rzepakowy może być stosowany również jako naturalna maść na oparzenia czy rany. Przyśpiesza gojenie, przeciwdziała powstawaniu blizn oraz chroni organizm przez zakażeniem.
Miód można spożywać praktycznie w każdej postaci – samodzielnie lub jako dodatek do zimnych lub ciepłych napojów. W celach zdrowotnych warto go dodawać do zielonych koktajli, tworząc tym samym mieszankę pełną witamin i minerałów. W przypadku ciepłych napojów warto pamiętać o tym, iż zarówno herbatę, jak i wodę z cytryną, należy najpierw przestudzić. Wysoka temperatura sprawia bowiem, iż miód traci część swoich właściwości a tym samym – nie działa tak pozytywnie na organizm, jakbyśmy chcieli.