Olej cedrowy - samo zdrowie!

  • 2

Pozyskiwany z tłoczenia na zimno nasion cedrów syberyjskich, o delikatnym i wybornym smaku. Jeśli jeszcze o nic o nim nie wiecie, koniecznie nadróbcie zaległości!

         
ocena: 5/5 głosów: 4
Olej cedrowy - samo zdrowie!
fot. Fotolia

Posiada bogate wartości odżywcze i lecznicze oraz wiele witamin. W oleju tym występuje pięć razy więcej witaminy E aniżeli w oliwie z oliwek i trzy raz więcej niż w oleju kokosowym.

Polecany na niestrawność, choroby żołądka, nadkwasotę, zgagę. Działa osłonowo na narządy wewnętrzne. Podnosi sprawność fizyczną, dostarcza witamin z grupy B oraz korzystnie wpływa na kości i stawy. Jest wykorzystywany w medycynie (także ludowej) i kosmetyce.

Posiada właściwości przeciwutleniające, zmniejsza przyswajalność cholesterolu. Poprawia krążenie krwi, zawiera dużo witamin z grupy A, wspomaga produkcję magnezu. Znajdziemy w nim także witaminy z grupy F, czyli nienasycone kwasy tłuszczowe. Olej cedrowy może być wykorzystywany w celach leczniczych - w przypadku wielu chorób - jak i w profilaktyce, jako składnik pożywienia pracowników stykających się z substancjami toksycznymi.

Olej ten polecany jest również do masażu, pomaga pozbyć się zmęczenia. Można go dodawać do sałatek albo pić trzy raz dziennie po łyżeczce przed posiłkiem. Polecany na okłady, oraz do smarowania włosów, jeżeli mamy problemy z wypadaniem, łupieżem. Polecany jest także jako dodatek do maseczki do twarzy.

Nienasycone kwasy tłuszczowe zawarte w tym oleju zapewniają odpowiednie nawilżenie i natłuszczenie skóry od wewnątrz. Dlatego olej cedrowy stosuje się na suchy, złuszczający się naskórek, w celu odmłodzenia cery i wygładzenia zmarszczek oraz jako znakomity, naturalny balsam po kąpieli.

Jest polecany dla matek karmiących piersią: zwiększa laktację, zmniejsza kolki u dzieci. Wzmacnia nasz układ immunologiczny. Doskonale sprawdzi się także jako środek przeciwzapalny w chorobach jamy ustnej.

Orzechy cedrowe są bardzo smaczne i zdrowe. Badania naukowe dowiodły, że zawierają więcej białka niż wiele wyrobów mięsnych i – co rzadko spotykane – białko to jest przyswajalne przez organizm prawie w 100%.

Poza wszystkimi wymienionymi pozytywnymi właściwościami ma jedną istotną wadę – jest bardzo drogi.