Rozgrzewające przyprawy

  • 1

Mają wielką moc - przede wszystkim dodają smaku i charakteru naszym potrawom, a przy okazji wykazują wiele dobroczynnych właściwości zdrowotnych. Warto skorzystać z tej podwójnej zalety!

         
ocena: 4/5 głosów: 4
Rozgrzewające przyprawy
fot. Fotolia

Dzięki przyprawom można pozbyć się wielu uciążliwych dolegliwości lub w znacznym stopniu je zmniejszyć. Szczególnie w okresie zimowym, w którym najczęściej łapiemy różne infekcje i przeziębienia, polecam stosowanie w kuchni następujących przypraw:

1. Cynamon. Ma ciepłą termikę, co oznacza,że rozgrzewa nasze ciało. Szczyptę cynamonu warto dodawać do potraw, szczególnie wtedy gdy jesteśmy przeziębieni. Cynamon pomaga także obniżyć poziom złego cholesterolu. Zawiera dużo błonnika, wapnia i żelaza. Co ciekawe, kiedyś był przyprawą o cenie droższej nawet od złota. Zazwyczaj kojarzony z ryżem ze śmietaną, stanowi wspaniały dodatek także do dań mięsnych, kawy czy innych deserów na słodko (doskonale komponuje się z jabłkami)

2. Imbir ma intensywny zapach i lekko piekący smak. Również doskonale rozgrzewa. Można go kupić w formie sproszkowanej lub w świeżych kłączach, które należy przechowywać w lodówce. Świeży imbir ma działanie przeciwzapalne, jest doskonały na przeziębienia. Pomaga także przy obrzękach, migrenach, mdłościach, bólach miesiączkowych.

Lista dobroczynnych działań imbiru jest bardzo długa. Plasterki imbiru można dodawać do napojów i herbat. Podniosą także aromat i smak rosołu. Dobrze komponują się ze smakiem cytryny. Nadają się do doprawiania mięs, a nawet ciast; można go zetrzeć na tarce lub drobniutko pokroić.

3. Kurkuma ma intensywnie żółtą barwę i lekko gorzkawy smak. Polecam dodawać szczyptę kurkumy do wszystkich zup. Nie zmieni ona zdecydowanie smaku zupy, ale wzbogaci jej walory zdrowotne i nada piękną barwę . Ma działanie przeciwzapalne i bakteriobójcze. Wykazuje też działanie antynowotworowe. Często jest używana jako barwnik.

Dowiedz się więcej na temat rozgrzewających ziół i przypraw!