Dzięki przyprawom można pozbyć się wielu uciążliwych dolegliwości lub w znacznym stopniu je zmniejszyć. Szczególnie w okresie zimowym, w którym najczęściej łapiemy różne infekcje i przeziębienia, polecam stosowanie w kuchni następujących przypraw:
2. Imbir ma intensywny zapach i lekko piekący smak. Również doskonale rozgrzewa. Można go kupić w formie sproszkowanej lub w świeżych kłączach, które należy przechowywać w lodówce. Świeży imbir ma działanie przeciwzapalne, jest doskonały na przeziębienia. Pomaga także przy obrzękach, migrenach, mdłościach, bólach miesiączkowych.
Lista dobroczynnych działań imbiru jest bardzo długa. Plasterki imbiru można dodawać do napojów i herbat. Podniosą także aromat i smak rosołu. Dobrze komponują się ze smakiem cytryny. Nadają się do doprawiania mięs, a nawet ciast; można go zetrzeć na tarce lub drobniutko pokroić.
3. Kurkuma ma intensywnie żółtą barwę i lekko gorzkawy smak. Polecam dodawać szczyptę kurkumy do wszystkich zup. Nie zmieni ona zdecydowanie smaku zupy, ale wzbogaci jej walory zdrowotne i nada piękną barwę . Ma działanie przeciwzapalne i bakteriobójcze. Wykazuje też działanie antynowotworowe. Często jest używana jako barwnik.
Dowiedz się więcej na temat rozgrzewających ziół i przypraw!
Nina W.