Olej Smakosza Słonecznikowy Brölio – olej jadalny wyprodukowany z pestek słonecznika. Olej słonecznikowy nadaje delikatnego smaku potrawom gotowanym, pieczonym oraz smażonym. Doskonały do przyrządzania sałatek, surówek, a także sosów, majonezu, czy wyrobów garmażeryjnych. Warto dodać, że uzyskiwany z pestek słonecznika olej, jest najbogatszym źródłem witaminy E spośród wszystkich olejów. Witamina E powoduje obniżenie poziomu tzw. „złego cholesterolu”, zmniejszając przy tym ryzyko zawału serca czy zachorowań na miażdżycę. Wysoka zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych w produkcie (ok.60% kwasu linolowego) jest wartościowa w diecie każdego człowieka, ponieważ organizm ludzki nie wytwarza go w organizmie i musi być dostarczamy wraz z pożywieniem. Olej słonecznikowy posiada jasną, słoneczną barwę i delikatny zapach.
Olej Smakosza Uniwersalny Brölio to olej rzepakowy z pierwszego tłoczenia o bursztynowej barwie, praktyczny w każdej kuchni. Zawiera kwas oleinowy oraz duże ilości witamin rozpuszczalnych w tłuszczach: A, E, D3, K oraz NNKT (Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe), które utrzymują prawidłowy poziom cholesterolu we krwi, a także zapewniają optymalny rozwój mózgu i wzroku. Olej rzepakowy ze względu na swoje właściwości może zmniejszać ryzyko wystąpienia chorób serca. Olej rzepakowy jest doskonałym olejem do smażenia – szybko osiąga wysoką temperaturę, nie zmieniając przy tym swoich właściwości. Łatwo ocieka z produktu, ma neutralny smak.
Nadaje się do pieczenia i gotowania, a także znajduje zastosowanie jako dodatek do sosów, sałatek, czy surówek.
Praktyczne
opakowanie sprawdzi się w kuchni każdej gospodyni.
Zapraszamy na stronę internetową producenta: www.broelio.de