
Słoiczek truskawkowo-imbirowego musu z migdałami i orzechami włoskimi
Składniki:
Truskawki myjemy i obieramy z szypułek. Następnie na tartce ścieramy imbir (będziemy potrzebować ok. łyżeczki) i dodajemy go do truskawek. Truskawki z imbirem miksujemy na gładką masę, przekładamy do słoiczka. W osobnym naczyniu ubijamy schłodzoną śmietankę, którą układamy na musie. Na patelni prażymy orzechy włoskie i migdały, którymi ozdabiamy wierzch deseru wraz z pokrojonymi na ćwiartki truskawkami. Całość polewamy syropem klonowym. Deser podajemy schłodzony, najlepiej prosto z lodówki.

fot. materiały prasowe
Truskawkowa sałatka z serem pleśniowym z dodatkiem migdałów, żurawiny, słonecznika i dipem ze Złotych owoców
Składniki:
Truskawki myjemy i kroimy w cienkie plasterki. Do dużej miski przekładamy rukolę z miksem sałat. Dodajemy pokrojony ser oraz truskawki. Na patelni podgrzewamy Złote owoce z odrobiną miodu, dolewamy pół szklanki soku pomarańczowej i gotujemy, aż wszystkie składniki się zredukują. Gotowy sos doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Sałatkę polewamy wystudzonym sosem oraz posypujemy mieszanką migdałów, żurawiny i słonecznika (Chrupiąca sałatka z żurawiną). To doskonała propozycja na lekki lunch do pracy lub spotkanie ze znajomymi.
Smacznego!
Składniki:
- 1 kg truskawek
- 70 g orzechów włoskich Chandler Bakalland
- 75 g płatków migdałów Bakalland
- Świeży imbir
- 100 ml śmietanki 30%
- 2 łyżeczki syropu klonowego
Truskawki myjemy i obieramy z szypułek. Następnie na tartce ścieramy imbir (będziemy potrzebować ok. łyżeczki) i dodajemy go do truskawek. Truskawki z imbirem miksujemy na gładką masę, przekładamy do słoiczka. W osobnym naczyniu ubijamy schłodzoną śmietankę, którą układamy na musie. Na patelni prażymy orzechy włoskie i migdały, którymi ozdabiamy wierzch deseru wraz z pokrojonymi na ćwiartki truskawkami. Całość polewamy syropem klonowym. Deser podajemy schłodzony, najlepiej prosto z lodówki.
fot. materiały prasowe
Truskawkowa sałatka z serem pleśniowym z dodatkiem migdałów, żurawiny, słonecznika i dipem ze Złotych owoców
Składniki:
- 0,5 kg truskawek
- Garść rukoli
- Małe opakowanie miksu sałat
- 100 g sera pleśniowego (np. blue)
- 50 g Chrupiącej sałatki Bakalland z żurawiną
- 60 g Złotych owoców (miechunki peruwiańskiej Bakalland)
- 1 łyżeczka miodu
- Sól i pieprz do smaku
Truskawki myjemy i kroimy w cienkie plasterki. Do dużej miski przekładamy rukolę z miksem sałat. Dodajemy pokrojony ser oraz truskawki. Na patelni podgrzewamy Złote owoce z odrobiną miodu, dolewamy pół szklanki soku pomarańczowej i gotujemy, aż wszystkie składniki się zredukują. Gotowy sos doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Sałatkę polewamy wystudzonym sosem oraz posypujemy mieszanką migdałów, żurawiny i słonecznika (Chrupiąca sałatka z żurawiną). To doskonała propozycja na lekki lunch do pracy lub spotkanie ze znajomymi.
Smacznego!