Odmień swoje dania z truskawkami!

Truskawki na nowo zapełniają stragany. Idealnie komponują się zarówno w daniach na słodko, jak i na słono z dodatkiem sera lub mięsa z kurczaka. Delikatnie przełamane smakiem orzechów włoskich, chrupiących migdałów, czy połączone z suszoną miechunką peruwiańską, żurawiną lub ziarnami słonecznika są doskonałą podstawą lekkich propozycji na pełne słońca spotkanie ze znajomymi. Sprawdź nowe propozycje od Bakalland!

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Odmień swoje dania z truskawkami!
fot. Materiały prasowe
Słoiczek truskawkowo-imbirowego musu z migdałami i orzechami włoskimi

Składniki:
  • 1 kg truskawek
  • 70 g orzechów włoskich Chandler Bakalland
  • 75 g płatków migdałów Bakalland
  • Świeży imbir
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżeczki syropu klonowego
Sposób przygotowania:

Truskawki myjemy i obieramy z szypułek. Następnie na tartce ścieramy imbir (będziemy potrzebować ok. łyżeczki) i dodajemy go do truskawek.  Truskawki z imbirem miksujemy na gładką masę, przekładamy do słoiczka. W osobnym naczyniu ubijamy schłodzoną śmietankę, którą układamy na musie. Na patelni prażymy orzechy włoskie i migdały, którymi ozdabiamy wierzch deseru wraz z pokrojonymi na ćwiartki truskawkami. Całość polewamy syropem klonowym. Deser podajemy schłodzony, najlepiej prosto z lodówki.

Sałatka truskawkowa
fot. materiały prasowe

Truskawkowa sałatka z serem pleśniowym z dodatkiem migdałów, żurawiny, słonecznika i dipem ze Złotych owoców

Składniki:

  • 0,5 kg truskawek
  • Garść rukoli
  • Małe opakowanie miksu sałat
  • 100 g sera pleśniowego (np. blue)
  • 50 g Chrupiącej sałatki Bakalland z żurawiną 
  • 60 g Złotych owoców (miechunki peruwiańskiej Bakalland) 
  • 1 łyżeczka miodu
  • Sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:

Truskawki myjemy i kroimy w cienkie plasterki. Do dużej miski przekładamy rukolę z miksem sałat. Dodajemy pokrojony ser oraz truskawki. Na patelni podgrzewamy Złote owoce z odrobiną miodu, dolewamy pół szklanki soku pomarańczowej i gotujemy, aż wszystkie składniki się zredukują. Gotowy sos doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Sałatkę polewamy wystudzonym sosem oraz posypujemy mieszanką migdałów, żurawiny i słonecznika (Chrupiąca sałatka z żurawiną). To doskonała propozycja na lekki lunch do pracy lub spotkanie ze znajomymi.

Smacznego!