Olej rydzowy to tradycyjny produkt wielkopolski. Uzyskiwany jest z rośliny oleistej (jednej z najstarszych), zwanej rydzykiem lub po prostu lnianką. Roślina posiada ziarenka w typowo rudym kolorze, stąd zyskała przydomki rydz czy rydzyk, ryżyk.
Olej rydzowy zawiera ok. 90% kwasów nienasyconych, jest przy tym bogaty w pożyteczne omega 3.
Do jego zalet zaliczyć można również długi okres przydatności do spożycia.
Olej z lnianki był popularny w Polsce jeszcze dawno temu, a do połowy XX wikeu to głównie takiego oleju używało się na naszych ziemiach. Dopiero później pojawiły się inne, a szczególną popularnością zaczęła cieszyć się importowana oliwa.
Olej rydzowy zawiera ok. 90% kwasów nienasyconych, jest przy tym bogaty w pożyteczne omega 3.
Do jego zalet zaliczyć można również długi okres przydatności do spożycia.
Olej z lnianki był popularny w Polsce jeszcze dawno temu, a do połowy XX wikeu to głównie takiego oleju używało się na naszych ziemiach. Dopiero później pojawiły się inne, a szczególną popularnością zaczęła cieszyć się importowana oliwa.
Gość