Koperek - idealny do potraw, dobry na zdrowie!

Koperek, to piękna i pachnąca przyprawa, która podkreśla smak każdej potrawy. Oprócz tego świetnie wpływa na nasze zdrowie.

         
ocena: 4/5 głosów: 3
Koperek - idealny do potraw, dobry na zdrowie!
fot. Fotolia

Ciężko wyobrazić sobie codzienne funkcjonowanie w kuchni bez tej niezwykle aromatycznej, zielonej rośliny! Koperek znakomicie podkreśla i uzupełnia smak różnorakich dań, niezastąpiony do sosów (czy może być coś lepszego niż sos koperkowy do ryby?), zup, a nawet twarogu czy śmietany.

Czy chłodnik podany podczas upalnego lata smakowałby tak samo doskonale bez koperku? Jesteśmy przekonani, że nie. Czy młode ziemniaki z kefirem lub zsiadłym mlekiem bez tego dodatku byłyby tak samo wyjątkowe? Odpowiedź wydaje nam się oczywista: nie!

Koperek zawiera dużo witamin - A, D, E, K a także wiele witamin z grupy B, lecz - co może wydać się Wam zaskakujące - najwięcej znajdziemy w nim witaminy C! W jego składzie znajdują się również: żelazo, wapń oraz fosfor.

Ta aromatyczna roślina ma dobroczynny wpływ na zdrowie - dzięki temu, że wykazuje silne działanie moczopędne, oczyszcza nerki i drogi moczowe. Oprócz tego łagodzi skurcze, pobudza apetyt, poprawia trawienie.

Napar z kopru uspokoi i ukoi nerwy, herbatka znakomicie poradzi sobie z niestrawnością. Ten drugi napój jest szczególnie polecany karmiącym mamom - pobudza laktację. Niemowlętom podaje się herbatkę na bazie kopru aby zapobiec kolkom.

Ogórki z koperkiem

Koperek z powodzeniem można mrozić. Kupiony w sklepie lub zerwany, musi zostać dokładnie umyty i osuszony. Następnie należy go poszatkować, przełożyć do pudełka lub woreczka i schować do zamrażarki - dzięki temu zawsze pozostanie świeży i pachnący (choć oczywiście nie w takim stopniu jak ten świeżo zerwany).

Pędy kopru razem z kwiatami to niezastąpiony składnik wykorzystywany do kiszenia ogórków, papryki czy kapusty - to między innymi temu dodatkowi zawdzięczamy ich znakomity smak.

Koperek należy dodawać do potraw zawsze pod koniec gotowania - dzięki temu utrzymuje swój smak i aromat. Przyznacie sami, że ciężko byłoby wyobrazić sobie sos śmietanowy, gotowane jajka czy zupę bez tej wyjątkowej przyprawy!