Olej z orzechów

Olej z orzechów to cenne źródło witamin, minerałów i nienasyconych kwasów tłuszczowych.

         
ocena: 4/5 głosów: 5
Olej z orzechów
Tradycja wytwarzania oleju z orzechów jest bardzo długa, a sam proces czasochłonny i wymagający od wytwórców niezwykłej dbałości o szczegóły. Olej z orzechów pozyskiwany jest w wyniku tłoczenia na zimno miąższu owoców orzechów i ma szerokie zastosowanie m.in. do sałatek, sosów, czy dressingów. Olej z orzechów jest szczególnie popularny w kuchni chińskiej, francuskiej i włoskiej. Poza oryginalnymi walorami smakowymi dostarcza organizmowi wielu cennych witamin i minerałów. „Olej z orzechów obfituje w kwas linolenowy (omega-3) i linolowy (omega-6). Jedna łyżka oleju z orzechów dodana do sałatki pokryje połowę naszego dziennego zapotrzebowania na kwasy omega-3, a ponadto zawiera dużo witaminy A, B i E. Olej znacząco obniża ciśnienie tętnicze i poziom tzw. złego cholesterolu LDL. W związku z tym jego stosowanie jest szczególnie wskazane dla osób z nadciśnieniem i cierpiących na kłopoty z sercem” – mówi Kinga Poboży z warszawskiego salonu Vom Fass. Olej z orzechów działa przeciwzapalnie i przeciwstresowo. Wysoka zawartość witaminy E sprawia, że olej korzystnie wpływa na skórę. M.in. pomaga w walce z egzemą, opryszczką i łuszczycą oraz przeciwdziała starzeniu się skóry. Z kolei kwas elagowy, występujący w oleju z orzechów unieszkodliwia substancje rakotwórcze i działa korzystnie na bóle żołądka i zatrucia.

Poza argumentami zdrowotnymi, do korzystania z oleju z orzechów powinny zachęcić nas jego walory smakowe. Ze względu na delikatny smak i aromat stanowi on idealny dodatek szczególnie do warzyw i owoców. W Polsce olej z orzechów jest stosunkowo mało popularny, podczas gdy na świecie znanych jest bardzo wiele jego rodzajów. Na przykład olej z orzechów laskowych polecany jest do letnich sałatek, ale również warzyw gotowanych na parze, w szczególności szparagów. Olej z orzechów laskowych może zastąpić masło przy pieczeniu ciast, jak i stanowić delikatny dressing do Carpaccio z łososia. Jeżeli zdecydujemy się na zakup oleju z orzechów włoskich to mamy idealny dodatek do gorzkiej zieleniny np. cykorii i endywii. Należy pamiętać, że olej ten nie powinien być podgrzewany i w związku z tym nie nadaje się do pieczenia. Olej z orzechów włoskich bardzo dobrze komponuje się też z sałatkami owocowymi na bazie winogron, truskawek i mango. Miłośnicy bardzo delikatnych smaków i aromatów powinni zdecydować się na olej z orzeszków ziemnych. W przeciwieństwie do oleju z orzechów laskowych może być on podgrzewany i tym samym idealnie nadaje się do pieczenia. Prawdziwym kulinarnym przebojem będą również krewetki w sosie Curry z dodatkiem oleju z orzeszków ziemnych.