Święta Wielkiej Nocy to czas radości i wiosennego przebudzenia. Do swojego menu coraz częściej i chętniej wprowadzamy sałatki na bazie świeżych owoców i warzyw. Ciekawie komponują się z lekkim i delikatnym w smaku drobiem.
Kurczak Zagrodowy w połączeniu z aromatycznymi ziołami i nowalijkami zainspiruje niebanalnym smakiem na święta. Idealnie wkomponuje się w klimat Wielkanocy, a upieczony w całości nabierze wykwintnego charakteru.
Pieczony Kurczak Zagrodowy z wiosennymi warzywami
Składniki:
Dodatki:
Zdjęcie: Materiały prasowe
Przygotowanie:
Smacznego!
Kurczak Zagrodowy w połączeniu z aromatycznymi ziołami i nowalijkami zainspiruje niebanalnym smakiem na święta. Idealnie wkomponuje się w klimat Wielkanocy, a upieczony w całości nabierze wykwintnego charakteru.
Pieczony Kurczak Zagrodowy z wiosennymi warzywami
Składniki:
- 1 cały Kurczak Zagrodowy ok. 1,6 kg
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka ziaren kopru włoskiego
- 1 łyżeczka papryki czerwonej
- 1/2 łyżeczki ziaren zielonego pieprzu
- sól
- olej
- 2 główki czosnku
- 1 cytryna
Dodatki:
- 500 g zielonej fasolki szparagowej
- 2 pęczki rzodkiewki
- 1 kg ziemniaków
- mix sałat
- ogórek
- pomidorki koktajlowe
- tarty parmezan
- miód
- płatki chili
- sól, czarny pieprz
- oliwa
Zdjęcie: Materiały prasowe
Przygotowanie:
- Przekładamy kurczaka do dużej miski. Miażdżymy w moździerzu wszystkie przyprawy. Dodajemy sól, olej oraz cytrynę.
- Mieszamy dokładnie i nacieramy kurczaka marynatą. Miskę z kurczakiem przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki.
- Wyjmujemy kurczaka z lodówki , przekładamy na blachę i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Pieczemy przez 1 godzinę i 50 minut.
- Obieramy warzywa. Ziemniaki kroimy w ćwiartki i przekładamy na blaszkę wraz z kurczakiem.
- Rzodkiewki kroimy na pół i podsmażamy na patelni z olejem. Przyprawiamy i dolewamy miód.
- Fasolkę gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Miks sałat przekładamy do miski i dekorujemy ogórkiem, połówkami pomidorków i startym parmezanem.
Smacznego!