Z pewnością każdy znajdzie tu coś dla siebie, organizatorzy postarali się bowiem o rozrywki zarówno dla najmłodszych, jak i dorosłych Gości. Na warszawskim Torze Wyścigów Konnych stanie gigantyczny, liczący 4000 mkw. namiot, w którym będzie można skosztować najlepszych dań polskich restauratorów i najwyborniejszych trunków z winnic całego świata, które zapewni główny partner imprezy – Centrum Wina. Na dzieci będzie czekać moc atrakcji …nie tylko kulinarnych.
Open Family Day to doskonała okazja, by niedzielne popołudnie spędzić nieco inaczej i aby w gronie najbliższych poczuć prawdziwie śródziemnomorski klimat: swobodną atmosferę wspólnego ucztowania okraszoną bukietem wyśmienitego wina. W centrum zainteresowania znajdą się dzieci – znaczna część atrakcji będzie adresowana właśnie do nich. Prócz bogatej oferty dziecięcego brunchowego menu i licznych piknikowych animacji najmłodsi Goście będą mogli brać udział w gotowaniu i dekorowaniu potraw, przyrządzaniu kolorowych owocowych koktajli i deserów.
Zgodnie z trendem edukowania przez zabawę pomyślano również o innych rozrywkach pobudzających kreatywność dzieci, będą to między innymi: warsztaty „Jadalne kwiaty”, „Sushi dla malucha”, „Tajemnice kuchni molekularnej”, „Savoir-vivre przy stole”, gry naukowe i eksperymenty. Czas zabawy urozmaici pobyt w kąciku opowiadania bajek i teatr lalek. Dla maluchów przewidziano również plac zabaw oraz zakątek twórczy wyposażony w przybory do malowania, projektowania i lepienia.
Wykwintne trunki serwowane przez Centrum Wina będą akompaniować potrawom przyrządzanym przez kilka restauracji. Rozkosze podniebienia to jednak nie wszystko, co organizatorzy Open Family Day mają do zaoferowania swoim Gościom. W trakcie trwania imprezy będzie można uczestniczyć w szkołach gotowania prowadzonych przez mistrzów kuchni znanych z telewizji.
Podczas Open Family Day pojawi się gość specjalny – Daniel Hebét - utalentowany kucharz francuski, który będzie miał dla wszystkich dodatkową niespodziankę. W 2010 roku uzyskał zaszczytny tytuł Mistrza Kuchni Francji „Maitre Cuisinier de France”. Od 2003 roku piastuje funkcje konsultanta w restauracjach „Ladurée”, laureat wielu tytułów, m.in.: Odkrycie roku w kuchni - tytuł przyznawany przez Roland Escaig, Cukiernik Roku - przyznawany przez przewodnik Champerard.
Niedzielny festiwal kuchni może się okazać rewelacyjną alternatywą
dla coraz bardziej popularnych brunchów.
W końcu możliwość przetestowania w jednym miejscu menu kilku restauracji jest nie lada gratką, a ponadto będzie to kuchnia z najwyższej półki polskiej gastronomii... Dodatkowa atrakcja to Klub Konesera, który umożliwi Gościom między innymi poznanie autorów książek kulinarnych, uczestnictwo w warsztatach sommelierskich i glass tastingu, a także zgłębienie sekretów zbilansowanej diety. Open Family Day organizowany po raz pierwszy przez Noble Concierge ma być przedłużeniem odbywającej się corocznie gali kulinarnej – Wine & Food Noble Night.
Bilety na Open Family Day będą dostępne zarówno w przedsprzedaży, jak i podczas imprezy.
W cenie biletu zawiera się nielimitowany dostęp do potraw z menu przygotowanego przez restauracje uczestniczące w wydarzeniu, degustacji ponad 300 gatunków wina serwowanych przez Centrum Wina, a także atrakcji i animacji w czasie Open Family Day (w tym również dziecięcych).
Bilet całodzienny
(od godziny 12.00 do 21.00) 150 zł
Bilet popołudniowy
(od godziny 17.00 do 21.00) 100 zł
Bilet dziecięcy (7-16 lat) 40 zł
Dzieci poniżej 7 roku życia wstęp wolny