Oszczędności z "porcją rosołową"

Przy okazji gotowania galaretek postanowiłam zapisać kilka swoich rad. Po pierwsze oszczędzam czas, a po drugie - pieniądze.

         
ocena: 4/5 głosów: 3
Oszczędności  z "porcją rosołową"
"Porcje rosołowe" są po kilka złotych za kg (o ile pamiętam coś koło 3 zł) - gdybym ugotowała wywar na 1 kg. to miałabym ok. 1, 5 kg dobrego wywaru - 1 l na zupę np. krupnik , 1/2 l na galaretę (4 porcje) , mięso obrane z szyjek i kręgosłupów ( bez skór i chrząstek ) starczy na galaretki + np. pierogi ( jak dołoży się np. smażonej cebulki lub ugotowanej kapusty czy kaszy + mąka - wyjdzie porcja na 4 osoby ).

Warzywa z wywaru po dołożeniu jajka, kilku ugotowanych ziemniaków i tego co tam mamy w domu (buraczek , korniszon , kawałek sera , wędliny , resztkę groszku - co nam przyjdzie do głowy ) + majonez ( można ukręcić samemu z 1 żółtka ) - robimy sałatkę .

Policzcie proszę : porcja rosołowa + warzywa + mąka +reszta = ok . 15 zł Mamy z tego : 1)-krupnik na 4 osoby 2)- pierogi na 4 osoby 3)-galaretki drobiowe na 4 osoby -kolacja 4 )- sałatka na 4 osoby -śniadanie

Posiłki na 4 osobową rodzinę na cały dzień za 15 zł - w tym dwudaniowy obiad . Trzeba tylko poświęcić trochę czasu w kuchni! .