Buraki mimo zalet smakowych i zdrowotnych w naszej polskiej kuchni są traktowane trochę po macoszemu. Szkoda, bo są tanie i łatwo dostępne, źródło drogocennych witamin i minerałów. Korzenie buraków i ich liście czyli botwinka zawierają dużo żelaza oraz kwasu foliowego oraz witamin dlatego powinny je spożywać osoby zmagające się z niedoborami żelaza.
Badania wykazały, że właśnie z buraków nasz organizm najbardziej pozyskuje żelazo. Buraki jak i botwina ,mają także właściwości odkwaszające i nie bez powodu są serwowane w postaci ćwikły lub surówki z daniami mięsnymi. Zawarte w burakach witaminy z grupy B maja dobroczynny wpływ na nasze nerwy ,przyczyniają się do zmniejszenia napięcia nerwowego i wzmocnienia koncentracji .
Aby buraki nie straciły swoich właściwości leczniczych najlepiej piec je w folii lub gotować ze skórką ,albo zrobić z nich sok. Najsmaczniejsze są oczywiście małe okazy ,o cieniutkiej skórce i gładkim miąższu. Miąższ marmurkowy świadczy o dużej zawartości błonnika.
Badania wykazały, że właśnie z buraków nasz organizm najbardziej pozyskuje żelazo. Buraki jak i botwina ,mają także właściwości odkwaszające i nie bez powodu są serwowane w postaci ćwikły lub surówki z daniami mięsnymi. Zawarte w burakach witaminy z grupy B maja dobroczynny wpływ na nasze nerwy ,przyczyniają się do zmniejszenia napięcia nerwowego i wzmocnienia koncentracji .
Aby buraki nie straciły swoich właściwości leczniczych najlepiej piec je w folii lub gotować ze skórką ,albo zrobić z nich sok. Najsmaczniejsze są oczywiście małe okazy ,o cieniutkiej skórce i gładkim miąższu. Miąższ marmurkowy świadczy o dużej zawartości błonnika.
Donja50