Współczesny przysmak
Faktem jest, że dawno temu dynia kojarzona była z kultem szatana i potępionymi duszami. W starożytnej kulturze indiańskiej dynie wykorzystywano do produkcji rozmaitych przedmiotów codziennego użytku, np. mis i naczyń, czy nawet rzeźb i biżuterii! Współcześnie zwraca się uwagę przede wszystkim na walory smakowe tego warzywa.
Dynia to warzywo, które wraca do łask i coraz częściej zajmuje zaszczytne miejsce na naszym stole. Ten intensywnie pomarańczowy smakołyk wykorzystujemy do przyrządzania zup, racuchów, farszów do naleśników, a nawet ciasta czy dżemu i innych przetworów. Jędrny miąższ dyni doskonale komponuje się również w sałatkach, daniach głównych lub niezwykle popularnych ostatnio chlebach dyniowych.
Pisząc o dyni nie można nie wspomnieć także o skarbach w niej zawartych czyli wartościowych pestkach! Smakołyki te stanowią zdrową alternatywę dla słodkich przekąsek, urozmaicają też wiele potraw i deserów. Dostarczają mnóstwo cennych dla organizmu składników, które wspomagają go i zwalczają choroby.
Gatunki dyni
Myśląc o dyni wyobrażamy sobie kształtną kulę w pomarańczowym odcieniu. Warzywo to jednak zaskoczyć nas może swoim wyglądem! Na rynku spożywczym dostępne są bowiem gatunki dyni, które mają zupełnie inny kształt i kolor!
W dobrze zaopatrzonych warzywniakach i sklepach z żywnością ekologiczną znajdziemy dynie figolistną, której kwiaty oraz liście spożywane są na surowo. Przetworzony miąższ wykorzystywany jest do wytwarzania słodyczy, napojów alkoholowych oraz pasz dla zwierząt.
Ciekawą odmianą popularnego warzywa jest dynia piżmowa. Przybiera ona różnorakie kształty i kolory: spłaszczone, butelkowate, w odcieniu żółci, czerwieni, zieleni, a nawet brązu. Charakterystycznym elementem tego gatunku jest również aromatyczny miąższ o zapachu piżma!
Cudowny, niezwykle intensywnie pomarańczowy i słodki środek charakteryzuje dynie Muscat de Provence - to francuska odmiana, która jest ulubienicą szefów kuchni na całym świecie! Smakołyk ten nadaje się do dań z makaronem lub placków. Rozpoznać możemy ją po ciemnozielonej lub zielonej, przechodzącej w brudny pomarańcz, skórce.
Dynia ayote pochodzi z Meksyku i tam jest najbardziej rozpowszechniona. Ma wiele odmian i kształtów. Rewelacyjnie sprawdzi się do produkcji dżemów, konfitur ale również gdy zalejemy jej kawałki słodką zalewą.
Cenny produkt
Warzywo jakim jest dynia nie tylko fantastycznie wygląda i smakuje, ale także dostarcza nam wielu wartościowych składników! Im bardziej pomarańczowa pulpa dyni, tym lepiej. Mocniejszy odcień oznacza większą zawartość beta –karotenu, który w organizmie przekształca się w witaminę A.
Jakie dobroczynne składniki znajdziemy jeszcze w dyni? Z pewnością witaminy z grupy B, PP oraz poprawiającą odporność witaminę C. Jeśli postawimy na sok z dyni, dostarczymy sobie mnóstwo żelaza, magnezu wapnia i potasu.
Jak obchodzić się z dynią?
Dynia, jak niewiele warzyw cieszyć się może długim bo, aż 6-miesięcznym okresem przechowywania. Smakołyk ten leżakować powinien w temperaturze nie większej niż 10–15° C, w ciemnym i przewiewnym miejscu. Pokrojoną drobno dynię przechowywać można również w zamrażarce - najlepiej robić to w plastikowych pojemnikach na żywność!
Pomysły na dania z pomarańczowym skarbem
Kiedy barwna dynia pojawi się na dobre, warto przygotować z niej cudowny krem z dyni z wędzoną papryką autorstwa Bernadetta. Ten pożywny smakołyk, wzbogacony o chrupiące grzanki zasmakować może szczególnie najmłodszym domownikom!
Co powiecie na oryginalne kaszotto z dynią i tofu oraz curry z dyni i kurczaka z mleczkiem kokosowym? Udostępnione przez mysza75 i wjosna potrawy to idealne, pełne koloru propozycje na letni obiad! Macie ochotę na takie rarytasy?
Użytkowniczka jaga85 w swoim przepisowniku skrywa prawdziwe dyniowe skarby! Wśród nich znajdziecie recepturę na dynie z boczkiem i jarmużem, którą zaserwować możecie w towarzystwie ryżu lub kaszy, a także deserowy przysmak w postaci szarlotki z dynią. Kruchy spód tego ciasta idealnie współgra z delikatnym i pełnym słodyczy, pomarańczowym musem!
Zainspirujcie się przepisami na dynie i twórzcie zupełnie nowe przysmaki z jej udziałem. Nie zwlekajcie i zbierajcie cenne wirtuale!
Polecamy: Placki z dyni (na słodko) >>>
Faktem jest, że dawno temu dynia kojarzona była z kultem szatana i potępionymi duszami. W starożytnej kulturze indiańskiej dynie wykorzystywano do produkcji rozmaitych przedmiotów codziennego użytku, np. mis i naczyń, czy nawet rzeźb i biżuterii! Współcześnie zwraca się uwagę przede wszystkim na walory smakowe tego warzywa.
Dynia to warzywo, które wraca do łask i coraz częściej zajmuje zaszczytne miejsce na naszym stole. Ten intensywnie pomarańczowy smakołyk wykorzystujemy do przyrządzania zup, racuchów, farszów do naleśników, a nawet ciasta czy dżemu i innych przetworów. Jędrny miąższ dyni doskonale komponuje się również w sałatkach, daniach głównych lub niezwykle popularnych ostatnio chlebach dyniowych.
Pisząc o dyni nie można nie wspomnieć także o skarbach w niej zawartych czyli wartościowych pestkach! Smakołyki te stanowią zdrową alternatywę dla słodkich przekąsek, urozmaicają też wiele potraw i deserów. Dostarczają mnóstwo cennych dla organizmu składników, które wspomagają go i zwalczają choroby.
Gatunki dyni
Myśląc o dyni wyobrażamy sobie kształtną kulę w pomarańczowym odcieniu. Warzywo to jednak zaskoczyć nas może swoim wyglądem! Na rynku spożywczym dostępne są bowiem gatunki dyni, które mają zupełnie inny kształt i kolor!
W dobrze zaopatrzonych warzywniakach i sklepach z żywnością ekologiczną znajdziemy dynie figolistną, której kwiaty oraz liście spożywane są na surowo. Przetworzony miąższ wykorzystywany jest do wytwarzania słodyczy, napojów alkoholowych oraz pasz dla zwierząt.
Ciekawą odmianą popularnego warzywa jest dynia piżmowa. Przybiera ona różnorakie kształty i kolory: spłaszczone, butelkowate, w odcieniu żółci, czerwieni, zieleni, a nawet brązu. Charakterystycznym elementem tego gatunku jest również aromatyczny miąższ o zapachu piżma!
Cudowny, niezwykle intensywnie pomarańczowy i słodki środek charakteryzuje dynie Muscat de Provence - to francuska odmiana, która jest ulubienicą szefów kuchni na całym świecie! Smakołyk ten nadaje się do dań z makaronem lub placków. Rozpoznać możemy ją po ciemnozielonej lub zielonej, przechodzącej w brudny pomarańcz, skórce.
Dynia ayote pochodzi z Meksyku i tam jest najbardziej rozpowszechniona. Ma wiele odmian i kształtów. Rewelacyjnie sprawdzi się do produkcji dżemów, konfitur ale również gdy zalejemy jej kawałki słodką zalewą.
Cenny produkt
Warzywo jakim jest dynia nie tylko fantastycznie wygląda i smakuje, ale także dostarcza nam wielu wartościowych składników! Im bardziej pomarańczowa pulpa dyni, tym lepiej. Mocniejszy odcień oznacza większą zawartość beta –karotenu, który w organizmie przekształca się w witaminę A.
Jakie dobroczynne składniki znajdziemy jeszcze w dyni? Z pewnością witaminy z grupy B, PP oraz poprawiającą odporność witaminę C. Jeśli postawimy na sok z dyni, dostarczymy sobie mnóstwo żelaza, magnezu wapnia i potasu.
Jak obchodzić się z dynią?
Dynia, jak niewiele warzyw cieszyć się może długim bo, aż 6-miesięcznym okresem przechowywania. Smakołyk ten leżakować powinien w temperaturze nie większej niż 10–15° C, w ciemnym i przewiewnym miejscu. Pokrojoną drobno dynię przechowywać można również w zamrażarce - najlepiej robić to w plastikowych pojemnikach na żywność!
Pomysły na dania z pomarańczowym skarbem
Kiedy barwna dynia pojawi się na dobre, warto przygotować z niej cudowny krem z dyni z wędzoną papryką autorstwa Bernadetta. Ten pożywny smakołyk, wzbogacony o chrupiące grzanki zasmakować może szczególnie najmłodszym domownikom!
Co powiecie na oryginalne kaszotto z dynią i tofu oraz curry z dyni i kurczaka z mleczkiem kokosowym? Udostępnione przez mysza75 i wjosna potrawy to idealne, pełne koloru propozycje na letni obiad! Macie ochotę na takie rarytasy?
Użytkowniczka jaga85 w swoim przepisowniku skrywa prawdziwe dyniowe skarby! Wśród nich znajdziecie recepturę na dynie z boczkiem i jarmużem, którą zaserwować możecie w towarzystwie ryżu lub kaszy, a także deserowy przysmak w postaci szarlotki z dynią. Kruchy spód tego ciasta idealnie współgra z delikatnym i pełnym słodyczy, pomarańczowym musem!
Zainspirujcie się przepisami na dynie i twórzcie zupełnie nowe przysmaki z jej udziałem. Nie zwlekajcie i zbierajcie cenne wirtuale!
Polecamy: Placki z dyni (na słodko) >>>
pietroocha